Plantonov dvojac pruža podršku lokalnim OPG-ovcima, a kupcima domaće povrće: Uzgoj u vlastitom vrtu, plodovi stižu na kućni prag

Da svatko može imati svoj vrt tvrdi slavonsko-baranjski poduzetnički dvojac Goran Markovanović i Mario Salai, tvorci platforme Planton. Oni vam svojim sustavom omogućuju da zakupite vrt, pratiti sve aktivnosti u njemu putem mobilne aplikacije te u konačnici uzgojeno povrće dobijete na kućnu adresu, neovisno o tome gdje se nalazite u Hrvatskoj.

Dvojica inovatora, stručnjaka iz područja računalnog programiranja, 3D vizualizacija i simulacija, koji iza sebe imaju brojne uspješne projekte na domaćem i stranom tržištu, na sustavu Plantona radili su oko dvije godine, a izgradili su ga vlastitim sredstvima, što je do sada oko pola milijuna kuna.

Cilj sustava je, kažu, da pruži cjelokupnu uslugu uzgoja povrća u vlastitom vrtu, koje potom pakirano stiže na kućni prag, a kupac dobiva zdravu hranu, dok poljoprivrednik ostvaruje fiksni mjesečni prihod.

– Princip funkcioniranja Plantona je takav da se zemljište u vlasništvu OPG-ovaca dijeli na manje parcele koje se potom iznajmljuju kao vrtovi i obrađuju za naše kupce. 

Kupac zakupljuje vrt na godinu dana čime si osigurava sav urod, a OPG-ovac za njega obrađuje​ vrt i uzgaja povrće. Kupac uplatom Planton usluge OPG-ovcu osigurava fiksna mjesečna primanja tijekom cijele godine. Tako se smanjuje neizvjesnost i potiče kvalitetniji rad s obzirom da su primanja koja ostvaruje ovakvim sustavom daleko veća nego kod klasičnog uzgoja.

Putem aplikacije, kupac, osim što ima videonadzor, komunicira sa OPG-ovcem o njegovim aktivnostima na vrtu. Proizvođač sve svoje aktivnosti dokazuje fotografijama i zapisima kao dokaz kvalitetnog rada.

Osim kvalitetnog uzgoja povrća, Planton pomaže u očuvanju zdravlja putem nutricionističkih savjeta i recepata od strane certificiranih nutricionista (nutricionizam.hr), a koje kupac prati u aplikaciji.

Planton

Kupca se obavještava o svim zrelim plodovima te ima određeni vremenski rok u kojem ih ima pravo naručiti, a oni će mu biti dostavljeni kurirskom službom – objasnio je princip rada sustava Goran.

Ideja je, kaže Goran, nastala još u mladosti za vrijeme boravka na selu, a o njoj je intenzivno promišljao unazad 15-tak godina. U realizaciju je ušao tek po upoznavanju Maria koji je imao sličnu ideju, pa su udruživanjem stvorili Planton.

– Riječ je o sustavu koji svakom korisniku omogućava izravnu povezanost sa proizvođačem i to je glavna njegova odlika. Krajnji cilj Planton projekta je omogućavanje malim poljoprivrednicima pristojan, dostojanstven i sigurniji život, očuvanje znanja i sjemena te kvalitetnu i zdravu hranu za kupca – kaže Goran.

Kako dodaje Mario, veliku ulogu u svemu ima aplikacija.

– Mi nismo proizvođači, niti je naš prioritet proizvodnja, nego želimo drugima omogućimo prihode kako bi živjeli normalnim životom, potaknuti razvoj lokalne zajednice i rast cjelokupnog sustava proizvodnje hrane. A naša aplikacija omogućava da se to sve poveže. Njome kupac ima direktan uvid u svoj vrt, 24-satni video nadzor, povijest svih aktivnosti i događanja. Može unazad dva ili tri mjeseca izvrtiti i vidjeti kako je izgledao njegov vrt, ima nutricionističke savjete, bira kad će zatražiti dostavu. Nutricionistički savjeti sezonski prate uzgoj povrća uz što idu i recepti za spravlajnje jela. Ono što želimo s tom aplikacijom je da taj uzgoj ima sljednost, sve je jasno zabilježeno, kad je počela sadnja, kad je bilo okopavanje, branje, kad je dostava krenula itd. To sve omogućava aplikacija. Bitno je da korisnik točno zna što jede. Može se reći kako je nešto domaće, ali upitno je kako je povrće uzgojeno, koliko puta tretirano pesticidima. Zato postoje video snimke i  dokaz za svaku aktivnost poljoprivrednika u vrtu, još potkrijepljeno fotografijama – naglasio je Mario.

Dvojac ističe kako Planton sustav nije osmišljen da bi donosio veliki profit, već kako bi stvorio i unaprijedio sustav u kojem će zdrava hrana biti dostupna svima, a ujedno će dodatno potaknuti poljoprivrednu proizvodnju manjih subjekata.

Za njihov sustav stvorio se veliki interes među vodećim tvrtkama iz IT sektora koje sve više uvode zdravi način prehrane svojih zaposlenika.

Istraživanja su pokazala da su zaposlenici koji imaju zdrav pristup prehrani zadovoljniji svojim poslom 6 posto više, a pod visokim stresom je 38 posto ljudi s lošom prehranom zbog koje je i 50 posto je više izostanaka s posla zbog bolesti. Preračuna li se to u radne sate odnosno dane, to je 16 dana izgubljenog vremena po zaposleniku godišnje.

– Velike tvrtke koje zapošljavaju i velik broj djelatnika idu u tom smjeru kako bi smanjile gubitke a imale zadovoljne radnike. No, i mi težimo smanjenju ali zagađenja ugljičnim dioksidom (CO2) pa nastojimo tim tvrtkama dostavljati hranu iz vrtova iz njihove neposredne okolice, odnosno od lokalnih proizvođača. Stoga nam je važno da se u sustav uključe OPG-ovci iz cijele Hrvatske – ističu Goran i Mario.

Dodaju kako je potražnja velika, uključuju se i restorani koji žele zdrave namirnice. Trenutno imaju spremnih preko 5 tisuća vrtova, no podsjećaju kako je sjetva na pragu, pa ukoliko netko hoće, mora brzo reagirati.

– Ono što je još bitno za istaknuti je cijena koja je kod nas poznata i  nema podizanja čak i ako troškovi rastu. Možda su naše cijene nešto više, ali to je upravo zato što više dajemo OPG-ovcima čiji troškovi sada u ovim nestabilnim vremenima idu gore pa cijena proizvodnje stalno raste – ističe inovatorski dvojac.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content