Plenković komentirao pad drona u Zagrebu, i Ukrajinci i Rusi “peru ruke”

Premijer Andrej Plenković iz Versaillesa, gdje traje sastanak svjetskih lidera o stanju u Ukrajini, obratio se javnosti vezano uz pad letjelice u Zagrebu. 

– Prema onome što sada znamo, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ali ne znamo je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Zašto se to dogodilo, da li je neka pogreška, to sada ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Znamo da je nekoliko minuta letjela iznad Hrvatske i onda se srušila u Zagrebu – rekao je.

– Došla je iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Orbana, tamo je došla iz Rumunjske. Nekoliko minuta letjela je iznad Hrvatske, a onda je pala”, dodao je. “Dobro je da nema ozlijeđenih, da nije pala negdje gdje je kuća ili zgrada – rekao je.

– Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li podatke o tome kako je ova letjelica došla čak do Zagreba – rekao je Plenković.

Kasnije tijekom prijepodneva, Markija Lubkjivski, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska.

Oglasila se i ruska ambasada za Index. Govore da su vijest o padu letjelice vidjeli u medijima te da se za sva pitanja potrebno obratiti stručnjacima koji rade na slučaju. Dodaju pak i da je jedna od adresa i “Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriju Ukrajine”. 

Kažu da ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. godine, odnosno od raspada Sovjetskog Saveza. Istaknuli su i kako samo pukom srećom nije bilo civilnih žrtava.

(www.icv.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content