POVIJESNI PRIZOR Vatrogaskinje s područja VPŽ pokazuju svu vrijednost, ljepotu, hrabrost i posebnost žena u društvu

Ovo nema nitko u Republici Hrvatskoj. Na jednom mjestu – 130 vatrogaskinja iz svih dijelova Virovitičko-podravske županije okupilo se danas (utorak) u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici. 130 sjajnih priča povodom Dana žena, jedna ljepša od druge. Uostalom, Virovitičko-podravska županija je prepoznata na HR karti vatrogastva. Naime, znate li da je VPŽ četvrta u Hrvatskoj po broju vatrogaskinja, a prva u RH u kategoriji profesionalnih vatrogaskinja. Od ukupno 2.966 članova vatrogasnih postroji, starijih od 18 godina, njih 617 su vatrogaskinje. Istodobno, od 880 operativnih vatrogasaca, njih 112 su vatrogaskinje. Osim toga, VPŽ ima i jedinu zapovjednicu Vatrogasne zajednice, Mateju Fras Venus, te Mateju Doner, koja je prva žena u predsjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice…

Sve ovo organizirali su Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije i Županija kako bi zahvalile svim tim divnim i hrabrim ženama koje stoje rame uz rame svojim muškim kolegama i ravnopravno se bore za ljudske živote i imovinu.

Vatrogaskinje su u TIC-u pozdravili župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i predsjednik VZ VPŽ Željko Palković, no prije svega riječ je imala zapovjednica VZ VPŽ, Mateja Fras Venus kojoj ide ponajveća zasluga za ovoliki broj žena u županijskom vatrogastvu.

-Ovo je po prvi puta u povijesti hrvatskog vatrogastva da se ovoliki broj samo vatrogaskinja okupio na jednom mjestu i to nisu sve naše vatrogaskinje nego 130 onih najaktivnijih i koje su na nekim pozicijama u našim postrojbama. Druženje je bilo tematsko i kroz isto smo održali dva predavanja, o muško-ženskim odnosima posebno u ovakvim zanimanjima te o ženama u županijskom vatrogastvu i moćnim ženama svjetske povijesti. Mi imamo iznimno aktivne vatrogaskinje i u svakom, pa i ovom našem zanimanju žene su jako važne, one su jedan dodir s realnošću, sa stvarnošću i ovo što smo mi organizirali pokazatelj je koliko su žene vrijedne – rekla je zapovjednica Fras Venus koja je i održala prvo predavanje, a drugo je održala dopredsjednica VZ VPŽ Matea Doner.

IMG_2124-Custom

O položaju žena na visokim pozicijama institucija i ustanova pričala je ravnateljica TIC-a Ivan Nemet poručivši vatrogaskinjama da i dalje budu hrabre i cijene sebe, a potom se predsjednik Željko Palković zahvalio svim vatrogaskinjama za sve što čine za županijsko vatrogastvo i poručio kako su veliko bogatstvo županijske zajednice.

Župan Igor Andrović koji je i prvotni inicijator ovog događanja, naglasio je također veliku važnost žena u društvu te istaknuo kako Virovitičko-podravska županija u svom sustavu ima velik broj žena ravnateljica, pročelnica, direktorica, voditeljica…

-Prije svega ovaj događaj i predavanja su rušenje svih stereotipa o muškim i ženskim zanimanjima, a gdje ćeš bolje to pokazati nego u vatrogastvu. Evo mi u našoj županiji, jedini u Hrvatskoj imamo zapovjednicu i dopredsjednicu Županijske zajednice što je naš veliki ponos i presretan sam što imamo ovako velik broja žena u vatrogastvu. O ovim temama bi trebalo pričati svakog dana, ne samo na Dan žena jer po nekim istraživanjima kompanije koje u sebi imaju uravnotežen broj muškaraca i žena pokazale su se kao najkonkurentnije na tržištu. I mi u Županiji imamo jako puno žena na vodećim pozicijama i to je putokaz kako bi svaki kolektiv trebao funkcionirati. Svim našim vatrogaskinjama, ali i svim ženama želim sretan Dan žena – zaključio je župan Andrović koji je potom uz pomoć dožupana Marija Klementa i predsjednika Željka Palkovića uručio svim vatrogaskinjama ruže, a zatim je ispred TIC-a napravljena i povijesna milenijska fotografija.

IMG_2168-Custom

Bila je ovo priča uistinu za ‘povijest’, jer županijske vatrogaskinje na čelu sa svojom zapovjednicom Matejom Fras Venus svakog dana i svakog trenutka pokazuju svu vrijednost, ljepotu, hrabrost i posebnost žena u društvu.

(www.icv.hr, vg, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content