Proljeće je, a vi kao da ste u zimskom snu? Pobijedite proljetni umor

Željno ste iščekivali proljeće, a sada se osjećate iscrpljeno, bezvoljno i nemate snage obavljati ni uobičajene aktivnosti? To su simptomi proljetnog umora, od kojega, prema nekim procjenama, iz godine u godinu pati svaka deseta osoba na planeti.

Ovo stanje je posljedica načina života tijekom jeseni i zime. Kad je riječ o prehrani, prvo morate ograničiti unos masti i šećera. Slatkiši će vam trenutno vratiti energiju, ali taj osjećaj će kratko trajati zato se bacite na namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate, one su najbolji saveznik u borbi protiv proljetnog umora, piše Večernji.hr.

To su proizvodi od cjelovitog zrna.

Nutricionisti tvrde da su i male količine ugljikohidrata dovoljne da organizam pokrene proizvodnju serotonina, hormona koji izaziva osjećaj sreće. Vaš jelovnik treba obilovati laganim obrocima, svježim voćem i povrćem. Naročito je važno da ne preskačete doručak. U nedostatku vremena, za užinu će vam koristiti i neko svježe voće.

Malim čarobnjakom koji otklanja umor smatra se vitamin C, pa jedite kivi, naranče i limun. Neka se na vašem meniju nađu i paprika i peršin, koji su naročito bogati ovim vitaminom.

Važno je i da pijete dovoljno tekućine, najmanje litru i pol dnevno. Voda će vam pomoći da regulirate probavu i brže se oslobodite nakupljenih toksina, čime se smanjuje i osjećaj umora.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content