Stalna “kamikaza”: Pijan i bez vozačke sjeo u traktor, udario u drvo, sletio u kanal, zaustavio se tek na ogradi

Stalna “kamikaza” je na našim prometnicama. Ovaj put riječ je o 42-godišnjem nesavjesnom vozaču traktora koji je jučer (četvrtak) oko 13 sati u Sedlarici skrivio prometnu nesreću nakon što je pijan sjeo za volan traktora (koji je imao priključenu metalnu košaru), zbog brzine izgubio nadzor nad vozilom, udario u drvo i zaustavio se na ogradi obiteljske kuće. Prošao je iz nesreće bez ozlijeda.

Kako je izvijestila policija, do nesreće je došlo kada je vozač, pod utjecajem alkohola od 2.60 g/kg i prije stjecanja prava na upravljanje vozilima na motorni pogon, upravljao neregistriranim traktorom marke “IMT” na kojemu se sa stražnje strane nalazio traktorski priključak – metalna košara za prijevoz tereta, kolnikom nerazvrstane ceste, kroz mjesto Sedlarica u smjeru mjesta Pitomača, gdje je dolaskom do kbr. 121, na dijelu kolnika, zbog prevelike brzine “uhvatio”  istočnu putnu bankinu. 

Metalna košara koju je imao priključenu za traktor pritom je udarila u drvo, što je traktor zanijelo, pa je sletio u putni kanal te desnom bočnom stranom i krovom udario u ogradu obiteljske kuće, gdje se traktor zaustavio.

Vozač nije ozlijeđen, no nastala je materijalna šteta.

PROŠLE GODINE ZAUSTAVILI GA VIŠE OD DESET PUTA

Nažalost, ovom vozaču jučerašnja nesreća nije izolirani incident. Kako neslužbeno doznajemo, s istim je traktorom, pod utjecajem alkohola, prije dvije godine također sletio s ceste, ali je pritom umjesto u drvo, udario u osobni automobil. Tada ga je zaustavila – kuća.

Samo prošle godine policija ga je zaustavila više od deset puta, kako na traktoru, tako i na biciklu! Svaki je put bio pijan. Procedura je slijedeća: u postaji se otrijezni, zaradi prijavu, koju ne može platiti (jer nije stalno zaposlena osoba), čeka sudsku odluku i u međuvremenu – opet sjeda za volan, dobrano “anesteziran” alkoholom.

Postavlja se pitanje: što sustav uopće može učiniti u ovom slučaju, jer novčane kazne i jednodnevno triježnjenje očito nemaju nikakav efekt? Što je s mjerama obveznog liječenja od alkohola ili drugim zakonskim mogućnostima koji ovog, ali i slične recidiviste mogu ispravno “otrijezniti”?

Valja napomenuti još jednu važnu i uznemiravajuću činjenicu: Sedlarica u dijelu u kojem se jučer dogodila nesreća nema nogostup. U 13 sati cestu uz vozače traktora, kamiona i osobnih autmobila koriste i biciklisti, motociklisti te brojni pješaci (među kojima najviše ima djece i mladih).

Postavlja se pitanje: mora li se dogoditi tragedija da se ovakva opasna praksa na cestama zaustavi ili možda postoji način da se nesavjesnim vozačima ipak savjest probudi? (www.icv.hr)

IMG 4999
foto: snimio čitatelj

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content