U OBŽ novopozitivno 57 osoba, dvije preminule: Troje od ukupno 167 pristiglih ukrajinskih izbjeglica bilo je pozitivno na koronavirus

Za područje Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obrađeno je 250 uzoraka od kojih je 57 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijeka (34), Đakova (13), Našica (3) i Belišća (1), te općina Antunovac (2), Darde, Erduta, Strizivojne i Viškovca (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se 41 osoba oboljela od COVIDA-19, od kojih je 28 smješteno u osječkom Kliničkom bolničkom centru dok je 13 pacijenata hospitalizirano u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Preminule su dvije osobe iz Osijeka, u dobi od 73 i 88 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutačno nalazi 291 osoba.

– Prema podacima iz Nacionalnog izvješća o cijepljenju od 13. ožujka 2022. godine u OBŽ je cijepljeno 59,8 posto ukupnog stanovništva, odnosno 69,3 posto odraslog stanovništva. Dodatnom dozom cijepljeno je 23 posto ukupnog stanovništva, odnosno 26,5 posto odraslog stanovništva – izvijestio je na jučerašnjoj (ponedjeljak) konferenciji za novinare načelnik Stožera Mato Lukić.

Kako je prošlo pune dvije godine od prvog zabilježenog slučaja COVIDA-19 na području OBŽ, Lukić je iznio i podatak da su službenici Policijske uprave osječko-baranjske, u tom vremenu, obavili provjeru više od 50.000 osoba u samoizolaciji te utvrdili 252 kršenja te mjere. Također su utvrdili 158 krivotvorenja zdravstvene isprave (krivotvoreni PCR, brzi test i potvrda o cijepljenju), za što su podnijeli kaznene prijave protiv počinitelja.

– Stožer CZ OBŽ se i nadalje sastaje jednom tjedno na temu koronavirusa jer epidemija još nije gotova, a zbog rata u Ukrajini i krize koja je pogodila Europu ta problematika je sastavni dio sadašnjeg rada Stožera. Između ostalih aktivnosti na tom planu, pokrenuli smo Akcijski plan “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”, a provodimo i planiramo niz drugih i daljnjih aktivnosti. Između ostalih, u Prihvatnom centru u Osijeku od prošle subote Dom zdravlja OBŽ organizirao je ambulantu u kojoj će pristigle osobe obavljati prve preglede i propisivanje terapije, a odmah po dolasku se testiraju na koronavirus. Tri od ukupno 167 do sada pristiglih osoba su bile pozitivne na koronavirus – rekao je Mato Lukić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content