Ukrajinska djeca integrirana u gradske škole i vrtiće: Dvije učenice 5. razreda na nastavi u OŠ Tenja, a još jedna dolazi u osječku školu F.K. Frankopana

Obzirom na velik broj upita oko integracije ukrajinske djece u školski sustav, zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin danas (ponedjeljak) je na tu temu dao izjavu medijima.

– Grad Osijek čini sve kako bismo svu djecu koja su na našem području i u okolici što brže i jednostavnije integrirali u društvo. Imamo informaciju da dvije djevojčice već pohađaju nastavu u OŠ Tenja, one su učenice 5. razreda, a najavljena je još jedna učenica koja bi se priključila nastavi u OŠ Frana Krste Frankopana.

Što se tiče djece vrtićke dobi, za njih 20-tak  koliko ih je na našem području, Grad Osijek će osigurati prostor u Kulturnom centru, u kojem će djeca za prvu ruku boraviti uz stručnu pomoć Centra za nestalu zlostavljanu djecu kako bi djeci bila pružena adekvatna psihološka pomoć, potrebna skrb i druga stručnu pomoć- istaknuo je Vulin.

Dodao je kako je uz taj prostor osigurana još jedna prostorija za majke jer je preporuka struke da se sada ne razdvajaju u novonastalim okolnostima. Vrtić u KC-u započet će s radom već ovaj tjedan, najvjerojatnije u srijedu.

Plan je nakon određenog vremena tu djecu reintegrirati u redovne vrtiće. Iako su vrtići u gradu jako dobro popunjeni, već su osigurani kapaciteti za potrebe djece izbjeglica pri čemu će se voditi računa da djeca budu smještena u vrtiće najbliže njihovom mjestu trenutnog boravka.

– Ono što je najvažnije da djeca što manje osjete ratne strahote pa će grad Osijek staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete, besplatan javni gradski prijevoz, sportske sadržaje, bazene, a uskoro ćemo organizirati i predstave koje će imati titlove na ukrajinskom jeziku – istaknuo je Vulin.

– Djeca koja upišu školu na području grada imat će i besplatan školski obrok, a što se tiče udžbenika, mogu koristiti udžbenike na hrvatskom, a za udžbenike na njihovom materinjem jeziku još se čekaju naputci Ministarstva obrazovanja – dodao je.

Premda je rekao kako se ne može govoriti o točnom broju pristiglih izbjeglica iz Ukrajine jer neki odlaze dalje i u druge županije, privatne smještaje, kod rodbine, Vulin je istaknuo kako Grad Osijek širi smještajne kapacitete.

– Teško je procijeniti koliko bi još ljudi moglo doći na područje Osijeka u narednim danima i tjednima tako da će se i sportska dvorana Zrinjevac pripremiti da u najkraćem roku primi određeni broj izbjeglica ukoliko za tim bude potrebe – najavio je Vulin.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content