Virovitičanin Dražen Paver ovog vikenda na Dravi kod Križnice upecao soma od 27 kilograma

Dražen Paver iz Virovitice jedan je od onih koji je za svoju ribolovnu destinaciju odavno odabrao Križnicu. Zašto je tomu tako, zna samo on, a da mu se to višestruko vratilo, govori i statistika. Naime, prije nekoliko godina ovaj je vrsni ribolovac „izvadio“ soma od blizu 50 kilograma, nakon toga mnoštvo manjih, a u subotu, 19. ožujka, dobio je jednog „brku“ od 27 kilograma. Zanimljivo je da zbog niskog vodostaja rijeke Drave na tom našem području ribolov uglavnom nije uspješan, no ne treba odustajati, a dokaz je i ovaj Draženov veleulov.

– Istina je da su mnogi moji izlasci na vodu bili bezuspješni što se ulova tiče, no nisam odustajao. Ne zbog toga što sam pod svaku cijenu htio uloviti neku veću ribu, nego jer sam već dugo „ovisnik“ o prirodi, svježem zraku i naravno, ribolovu – rekao nam je ovaj nekada profesionalni vojnik i sudionik Domovinskog rata koji, otkad je u mirovini, svaki svoj slobodni trenutak provede uz vodu.

– Somove lovim na sistem blinkanja, odnosno umjetnim varalicama na povlačenje rolom i štapom. To se na ovom dijelu Drave u Križnici gdje najčešće blinkam pokazalo vrlo uspješno. Znam mjesto gdje je voda poprilično duboka i tu obično zabacujem varalicu. Tako je bilo i u subotu oko 16 popodne kada sam povlačući varalicu osjetio jak trzaj. Znao sam, bit će nešto veliko i tako je i bilo. S obzirom da sam u svom životu upecao uistinu mnogo somova, odnosno velikih riba, znao sam kako se treba ponašati, odnosno kako je uloviti sa što manje rizika da mi otpadne s varalice. I uspio sam, a dobro je i to da je uz mene bio moj kolega ribolovac iz ŠRK „Šaran“ iz Pitomače čiji sam član već 15 godina – rekao nam je Dražen, koji nije dobar samo u blinkanju, nego i u drugim načinima ribolova, pa se tako može podičiti s trofejnim ulovima i drugih vrsta riba, što najbolje znaju njegovi kolege ribolovci.

– Puno ribe vraćamo natrag u vodu i ima je dovoljno za sve. Naravno za one koji imaju iskustva i mudrosti kako je upecati, jer i riba ima svoju logiku koliko god mi mislili da je glupa. Često zna biti pametnija od svih nas zajedno pa se stoga treba ponekad svojski potruditi prevariti je – rekao nam je ovaj vrli ribič koji je, naravno kao i sve ostale primjerke ribe koje „nadmaše“ dozvoljenu kilažu, i ovog soma bacio natrag u rijeku Dravu gdje i pripada.

(www.icv.hr, bs; Foto: privatni album)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content