Zlatna Slavonija njegujući tradiciju ulaže i u nove koncepte i edukaciju u enogastronomiji

U petak, 18. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba fotografija Slavonija Gastro Art – Fine Dining – creative cuisine by Damir Sertić – „Tradicionalni slavonski svatovski meni na moderan način“. Autor fotografija je Alen Kocić Koc, a recepte je osmislio chef Damir Sertić.

Prilikom otvorenja županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je važnost edukacije mladih kadrova i prepoznavanja bogatstva lokalne gastronomije te dodala:

– Danas smo vidjeli spoj tradicijske kuhinje s modernom gastronomijom kao prikaz da ono što imamo treba razvijati. Imamo bogatstvo u Požeško-slavonskoj županiji – u Požegi i u svim ostalim gradovima i općinama.

Vrhunska vina s naših prostora već su prepoznata, a radi se i na daljnjem razvoju. Imamo i odličnu kuhinju i zato je ovaj projekt izvanredan u kontekstu da osvijestimo naše gastronomsko bogatstvo te da ga prezentiramo na suvremen način. U tom kontekstu uistinu sam ponosna da smo mi kao Županija zajedno s Gradom Požegom i dvije turističke zajednice bili uključeni u ovaj projekt. Zahvaljujem i sponzorima, ali svakako moram spomenuti i Obrtničku školu čiji su učenici večeras s nama, a i pokazali su nam što su sve naučili delicijama koje smo danas kušali – rekla je Jozić.

Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović tijekom otvorenja posebno je istaknula da je izložba nastavak radionice održane krajem siječnja 2022. u Svečanoj dvorani Gloria, tijekom koje je Best Artistic World Masterchef Damir Sertić edukacijom učenika Obrtničke škole Požega predstavio tradicionalni slavonski svatovski meni kroz fine dining. Ideja projekta je pokazati da se sva tradicionalna slavonska gastronomija može pripremiti kao fine dining, a uz tradiciju koju Slavonija njeguje ovime se otvaraju vrata i drugim pristupima za koje se nadaju da će naći mjesto na jelovnicima objekata, istaknuli su sudionici projekta.

8-Ucenici-obrtnicke-skole-Pozega-ukljuceni-u-projekt

Izložba je otvorena uz potporu Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege i Gradske knjižnice Požega koja upravo slavi godinu dana djelovanja u novom prostoru, a partner projekta ugledna je Vinarija Kutjevo.

Radionica je sadašnjim i budućim profesionalcima ponudila i neka nova rješenja i pristupe autohtonim receptima i sastojcima preko kojih suvremena gastronomija pronalazi inspiraciju u tradiciji i podneblju s kojeg dolazi. 

Ovo je prvo u nizu događanja, edukacija i radionica o gastronomiji Slavonije koje se nastavljaju u travnju u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, dodala je direktorica Maja Jakobović.

Tradicionalni slavonski svatovski specijaliteti predstavljeni su na moderan način kroz video snimljen u Svečanoj dvorani Gloria i 16 fotografija, a sve  potpisuju Alen Kocić, Manuela Kocić i Karla Kocić. Chef Damir Sertić, dobitnik gastronomske nagrade Platinum Oscar i nositelj titule najboljeg kuhara-umjetnika svijeta 2018. godine, pripremio je predjelo (svijeća od masti crne slavonske svinje, ikra od bijelog luka, dehidrirani kozji sir, integralni kruh od domaćeg brašna sa sjemenkama), svatovsku juhu (juha od mesa i povrća, leber knedle, mikro zelenje vasca, emulzija od peršina), kuhano meso (kuhana junetina i piletina, vlasac, spužva od mrkve, mousse od hrena iz N2O dušika, sferifikacija umaka od rajčice, mikro zelenje graška), slavonsku pečenku (pečeni odojak na ražnju, pire krema od slavonske kruške, bijelog luka i koromača, mirko zelenje graška), sarmu (kiseli kupus, mljeveno meso, riža, jestive maćuhice, pjena od sarmine juhe) i makovnjaču (makovnjača bez tijesta, dehidrirane jagode i maline, preljev od bijele čokolade, pjenica od limuna).

Na događaju je naglašena važnost njegovanja mladih kadrova te briga o njihovoj profesionalnoj integraciji i motivacija da zavole svoju gastronomiju i u narednim godinama daju svoj doprinos gastronomskoj ponudi Zlatne Slavonije. Chef Sertić naglasio je kako je angažman pri ovoj suradnji i prijenosu znanja na mlade učenika Obrtničke škole Požega izniman te da pojedine polaznike vidi u vrhu kulinarstva, pri čemu je naglasio njihovu iznimnu spremnost za preuzimanje zadataka s kojima su se prvi put susreli.

Tim Turističke zajednice Požeško-slavonske županije i svi okupljenji posebno su zadovoljni entuzijazmom mladih jer to pokazuje da ulaganje u vrhunske projekte gastro edukacije je ispravno ulaganje u budućnost.

(press)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content