Arlecchino i Gianni Schicchi u Osijeku: Uspiješna koprodukcija osječkog i riječkog kazališta

Još jednu “poslasticu” za svoje vjerne posjetitelje priredila  je osječka kazališna kuća. Naime, u četvrtak, 28. travnja premijerno će biti izvedene jednočinke Arlecchino i Gianni Schicchi.

Premijera dviju opera je koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a riječ je o jednom od najvećih glazbenih projekata po broju solista i sudionika.

Na konferenciji za novinare uoči premijera govorili su intendantica HNK u Osijeku, Dražena Vrselja, dirigent opere „Arlecchino & Gianni Schicchi“, Stjepan Vuger, intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i redatelj „Arlecchina“, Marin Blažević, redatelj „Giannija Schicchija“, svjetski priznati umjetnik, Fabrizio Melano i ravnatelj Opere HNK u Osijeku, Filip Pavišić.

Intendantica Vrselja tom je prilikom istaknula kako je praizvedba „ Arlecchina“ izvedena upravo u HNK u Osijeku 1973. godine.

– Vjerujem da je ova uspješna koprodukcija zapravo sudbina i da se „Arlecchino“, zajedno s „Giannijem Schicchijem“, vratio kući – rekla je.

Kako bi se publici i svim zainteresiranima približilo lik i djelo Fabrizia Melana, renomirane figure na međunarodnoj opernoj sceni, jučer (26. travnja) je održan Okrugli stol – Fabrizio Melano. Redatelj „Giannija Schicchija“ svoju dugu vezu s Metropolitan Operom započeo je 1969. godine gdje je režirao dvadesetijednu operu. Surađivao je sa svjetskim opernim umjetnicima kao što su Maria Callas, Renata Tebaldi, Birgit Nilsson i naša Zinka Kunc Milanov.

Fabricio Melano
Foto: HNK Osijek

Redatelj Fabrizio Melano naglasio je kako mu je bio užitak sudjelovati u ovako velikom i važnom projektu, dok je dirigent Stjepan Vuger rekao je kako je prilikom rada na „Arlecchinu & Gianniju Schicchiju“ izvučen iz svoje komfor zone, ali upravo zbog toga imao priliku preispitati svoje znanje i dobiti najbolje što projekt pruža.

Ravnatelj Opere HNK u Osijeku, Filip Pavišić najavio je premijernu podjelu te je sve pozvao na premijeru u četvrtak, 28. travnja u 20 sati.

Intendant riječkog kazališta Marin Blažević istaknuo je kako je „Arlecchino & Gianni Schicchi“ uvršten u program prestižnog Savonlinna Opera Festivala u Finskoj, a govorio je i o osnivanju konzorcija pod imenom K – HNK uz posredovanje, kulturno-političke, pravne i financijske podrške Ministarstva kulture i medija.

– K-HNK zamišljen je kao jedan od najobuhvatnijih, najkompleksnijih i najučinkovitijih projekata u sklopu promišljanja i provedbe strategija razvoja ne samo kazališne, nego i uopće kulturne publike u Hrvatskoj – rekao je Blažević.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content