Bliži se još jedno, 15. po redu Dravsko proljeće u organizaciji općina Sopje i Starin

I ove godine u organizaciji općina Sopje i Starin po 15. puta održat će se tradicionalna manifestacija „Dravsko proljeće“. Ova manifestacija održava se u sklopu projekta Drava events II koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska.

Dravsko proljeće smotra je folklora s ciljem očuvanja kulture i tradicije hrvatskog stanovništva s obje strane rijeke Drave, uz uvijek zanimljive goste i kulturno-umjetnička društva koja predstavljaju hrvatski narod i u zemljama regije. Ove godine „Dravsko proljeće“ održat će se u općini Starin u Mađarskoj u petak, 22. i subotu, 23. travnja.

– Dravsko proljeće je naša temeljna manifestacija, naša najveća manifestacija. Ona se jedne godine održava u Sopju, a druge u Mađarskoj u Starinu. Ove godine će se, tako, održati u Starinu. Ovo je 15. po redu manifestacija, a zajedno s našim partnerima Općinom Starin uspjeli smo ono što gajimo više desetljeća, a to je realizacija jednog ovakvog projekta, odnosno održavanje same manifestacije, očuvanje kulture, tradicije i narodnih običaja. Manifestacija će se održati u dva dana, pripremamo bogat kulturno-umjetnički i gastro sadržaj tako da vjerujem da će privući mnogobrojne posjetitelje, ne samo iz Mađarskog djela nego i iz općine Sopje i okolnih naselja bližih graničnom prijelazu – rekao je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Program će početi u petak, 22. travnja, u 14 sati okupljanjem gostiju. U 15 sati održat će se već tradicionalna tamburaška misa u rimokatoličkoj crkvi u Starinu, a nakon mise slijedi glazbeno-plesni mimohod svih udruga te s početkom u 17 sati kulturni program na velikoj sceni u obnovljenom Kulturnom domu.

– Po prvi puta će biti korišten njihov Kulturni dom koji je nakon više desetljeća napokon obnovljen, ponajviše zahvaljujući ovom našem zajedničkom projektu. Tako da nas u petak očekuje kulturno-umjetnički program, onaj tradicionalni. Dakle od samog okupljanja, tamburaške svete mise, mimohoda svih društava koja će nastupati ondje, kulturnog programa i nastupa je zajednička večera i zabavni program gdje će nas zabavljati „Podravka band“ i „Biseri Drave“. Dakle njihovi poznati lokalni bendovi i mislim da će biti za svakoga po nešto. No, onaj zabavni dio će se održati vani, pod velikim šatorom – rekao je načelnik Androš.

Drugi dan ove tradicionalne manifestacije održat će se u sportsko-gastro stilu. S početkom u 9 sati započet će međunarodno natjecanje u kuhanju, u 10 sati malonogometni kup, a u 13 sati držat će se ocjenjivanje hrane.

– Drugi dan će se održati malonogometni turnir gdje će igrati pet ekipa i bit će natjecanje u kuhanju čobanca. Nadam se da će doći što više ljudi i s naše strane, jer tradicija se mora održavati – istaknuo je načelnik Androš te sve pozvao ovoga vikenda u Starin na još jedno Dravsko proljeće.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content