DCK VPŽ organiziralo tečaj održavanja života za djelatnike i volontere gradskih društava Crvenog križa

Djelatnici Hitne medicinske službe Virovitičko-podravske županije Marko Vlajnić i Zoran Popović u srijedu, 30. ožujka održali su tečaj osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) u prostoru GDCK-a Slatina.

U teoretskom i praktičnom dijelu tečaja u trajanju 6 školskih sati sudjelovalo je i ispit položilo 12 volontera i djelatnika iz gradskih društava Crvenog križa Virovitica, Slatina i Orahovica.

– Temeljem velikog praktičnog iskustva predavača polaznicima je pokazano i objašnjeno kako se spašavaju ljudski životi u situacijama kada unesrećeni ne diše i nije pri svijesti (sumnja da je doživio srčani udar). Primjenjuju se metode reanimacije i električnih šokova AVD-om ako nam je pri ruci. AVD daje vrlo jasne upute na hrvatskom jeziku tako da njegovo korištenje ne bi nikome trebao biti problem. U Hrvatskoj je svijest i osposobljenost običnih ljudi u pružanju prve pomoći i reanimacije do dolaske ekipe prve pomoći veoma mala. Zato što se nije pristupilo reanimaciji (oživljavanju) u prvih 10 minuta nakon nesreće smrtnost i visok postotak invaliditeta pacijenata su vrlo veliki – kažu iz GDCK-a Virovitica.

(www.icv.hr; foto: GDCK Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content