Dugogodišnji djelatnik Nacionalnog parka Yellowstone, Dejan Kovač, u Gradskoj knjižnici održao predavanje pod nazivom “Zima u Yelowstoneu”

Četiri dana, 1200 programa i akcija, 250 gradova i mjesta, 150 narodnih knjižnica, 300
obrazovnih i kulturnih ustanova, stotinjak knjižara, antikvarijata i nakladnika,
predstavljanja knjiga, koncerti, radionice, sve to i još mnogo više obuhvaća program
ovogodišnje Noći knjige.

Jedanaesto izdanje ove manifestacije, čiji cilj je potaknuti kulturu čitanja i istaknuti
važnost knjige u suvremenom društvu, održava se u povodu Svjetskog dana knjige i
autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a prigodnim
programom obilježit će ga i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica.

Obilježavanje Noći knjige započelo je jučer (petak) zanimljivim predavanjem kojim se ujedno obilježio i Dan planeta Zemlje. Predavanje pod nazivom ”Zima u Yellowstoneu” održao je Dejan Kovač, višegodišnji zaposlenik američkog Nacionalnog parka Yellowstone koji nam je rekao nešto više o svemu.

– Pošto je Yellowstone bio moj dom prije više godina i u njemu sam proveo gotovo deset godina svog života, bilo mi je izuzetno drago što sam ove zime, nakon 17 godina, imao priliku otići ondje. Predavanje sadržava jedan presjek, jedan novi pogled zime kako je ona sada izgledala i kako je to bilo nekih 20-tak godina prije. O Yellowstoneu je teško nešto izdvojiti jer gdje god se krene i gdje god se pogleda, jednostavno oduzima dah, sve pripremljeno je zapravo neki minimum kojeg sam uspio izdvojiti, a predavanje je popraćeno fotografija i s nekoliko video zapisa kako bi sve mogao dočarati što je moguće bolje- rekao je Dejan.

Nakon predavanja nastavilo se s projekcijom zelenih filmova što je ujedno bila uvertira u
projekt Zelenih knjižnica u koji se Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica planira uključiti
u skorije vrijeme.

Danas (subota) se u knjižnici očekuje još jedno zanimljivo događanje, a riječ je o predstavljanju knjige ”Mongolske pjege” i kantautorskom koncertu slovenskog glazbenika, pjesnika i pisca Zorana Predina. Moderator večeri bit će poznati virovitički glumac Igor Golub, a početak je u 19 sati.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content