DV ZVONČIĆ NAŠICE Mjesto u kojem se djeca uče svim vrlinama i vještinama potrebnim za odrastanje

Poštovanje, prijateljstvo, tolerancija, uvažavanje, dijeljenje, prava i odgovornosti, razumijevanje svijeta i sebe. Sve to i puno više kroz igru, razgovor, motivaciju i zajednički rad uče i grade polaznici Dječjeg vrtića Zvončić Našice-Grad Našice.
Uz matični vrtić u Našicama vrtić djeluje i u područnim vrtićima u Podgoraču, Donjoj Motičini i Jelisavcu. Sveukupno 310 djece je obuhvaćeno primarnim programom, programom predškole te kraćim programom opće igraonice.

Tradicija brige za najmlađe u ovom našičkom vrtiću tako traje već punih 69 godina.
Iza vrtića i njegovih požrtvovnih i stručnih djelatnika i djelatnica su danas sretne generacije polaznika čija su djeca i unuci također uživali u pričama, bojanju, graničaru, promatranju leptira i ptica i u popodnevni drijemež nakon ručka ulazili s osmijehom na usnama i omiljenom igračkom u rukama.

A kasnije učili kose i prave crte, naučili reći: oprosti i hvala, svladali vezanje vezica te shvatili važnost čekanja na red i tople pružene ruke u danima kad je svima teško.

vrtic-nasice-1

ZVANJE ZA CIJELI ŽIVOT
Ravnateljica Snježana Kanđera, koja je dio kolektiva već 37 godina, kaže kako je najveća vrijednost svakog vrtića to što može dati nemjerljiv doprinos u životima djece, a tako i cijeloj zajednici. DV Zvončić tako je dio važne našičke priče već gotovo sedam desetljeća.
-U vrtiću vidite i naučite kako nijedan trud nije uzaludan te da se dugoročno isplati.

Osobito kad znate da se i vi i vaš rad utiskuju u srce svakog djeteta, kad ste svjesni da se kvalitete poput dobrote i vrijednosti poput ljubavi ovdje nauče dobro pohraniti i da potom rastu cijeli život. Jer, ovo je prije svega zvanje i svaka osoba koja radi u vrtiću svjesna je kako je odgovorila na važno pitanje: jesi li ili nisi za taj poziv?

Zato u ime svih onih koji su cijeli svoj radni vijek u vrtiću kažem kako od mlađih kolegica očekujem da nas naslijede, da održe ovaj ritam i da uvijek idu korak naprijed u odnosu na nas – o ‘misiji’ vrtića Zvončić kaže ravnateljica.

vrtic-nasice-4
foto: DV Zvončić Našice

CIJENE ISTE VEĆ 14 GODINA
Vrtić funkcionira kao spoj nekoliko programa i djelatnosti. Roditelji mogu odabrati hoće li dijete upisati u redovni program: cjelodnevni koji traje 10 sati, poludnevni program u trajanju do maksimalno 6 sati ili Opću igraonicu koja se provodi dva puta tjedno u trajanju od po dva sata.
– Primarni program roditelji plaćaju 500 kuna mjesečno, poludnevni 290 kuna, a Opća igraonica je 150 kuna. Program predškole, ako je kraći od tri sata, je besplatan, a ako je duži, roditelji plaćaju 220 kuna jer u toj cijeni djeca dobiju i dva obroka. Sretni smo što možemo reći kako se cijene vrtića nisu mijenjale od 2008. godine. Grad Našice, koji je osnivač vrtića, jako vodi brigu o socijalnom pitanju i sufinancira boravak u vrtiću s više od 70 posto cijene, uz popuste koje ostvaruju djeca samohranih roditelja, djeca iz braniteljskih obitelji, djeca koja već imaju brata ili sestru u vrtiću.

Izvrsnom suradnjom, podrškom i pomoći Grad Našice nam je jako važan partner u brizi za svako dijete – ističe ravnateljica S. Kanđera.

vrtic-nasice-8
foto: ilustracija DV Zvončić Našice

Gradska uprava ove godine omogućila je roditeljima koji nisu uspjeli naći mjesto za svoje dijete u Zvončiću, da to učine u jednom od privatnih vrtića. I privatni boravak sufinancira s istim iznosom kao i u „svom“, gradskom vrtiću.

Kao i u drugim sredinama, najveća potreba roditelja odnosi se na jasličare. Zvončić, naime, upisuju djeca starija od tri godine. Grad Našice planira izgradnju nekoliko novih vrtića u skoroj budućnosti kako bi ponajviše riješio pitanje najmlađih.

– Jaslice u Našicama zasad pokrivaju dva privatna vrtića, no u planu je izgradnja još par vrtića za našičko područje. Urbarija je isprojektirana, upravo za dvije jasličke skupine, dok je novi vrtić planiran i u Našičkom Markovcu. Prije dvije godine vrata je otvorio novi vrtić u Jelisavcu, gdje s dvije skupine s 33 djece rade tri odgojiteljice i jedna domaćica i spremačica. Roditelji su presretni jer u svom kraju imaju vrtić – objašnjava S. Kunđera.

Govoreći o ostalim područnim vrtićima, u Podgoraču i Donjoj Motičini, kaže kako ih pohađaju uglavnom predškolci, ali da, ukoliko ima mjesta, primaju i mlađu djecu.

vrtic-nasice-9
foto: ilustracija, DV Zvončić Našice

-I ove pedagoške godine u vrtiću imamo upisanu djecu s teškoćama u razvoju koja borave u skupinama primarnog programa. Za četvero mališana su osigurani pomagači u nastavi, što je značajna pomoć za djecu i cjelokupni odgojno-obrazovni proces – naglašava ravnateljica.

IGRAONICA PRAVI HIT
Uz redovan program, roditelji su jako zainteresirani za drugu, „hit-ponudu“ vrtića, koja je već postala tradicija u Našicama. Namijenjena je djeci koja nisu redovni polaznici vrtića, ali žele uživati u vrtićkom sadržaju i iz te perspektive otkrivati svijet. Riječ je, naime, o Općoj igraonici „Igre u vrtiću“.

-To je naš kraći program, koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i koji nam traje već desetljećima i jako je popularan. Namijenjena je djeci starijoj od tri godine. Dva puta tjedno po dva puna sata djeca na igraonici provode različite aktivnosti. Iako se čini samo kao igra, riječ je o organiziranom i točno vođenom programu koji zapravo prati redovan vrtić, a kako bi se djeca polako pripremila za ulazak u redovni program – smatra ravnateljica.

Kroz Igraonicu djeca polako stvaraju bazu za kasnije. Uče jedni od drugih, stvaraju emotivne veze s drugom djecom i odgojiteljima, stječu pouzdanje da će roditelji doći po njih, provode ugodno vrijeme, razvijaju niz novih vještina, kompetencije, razvijaju kreativnost, provode tjelesne aktivnosti…

Prije samog upisa u redovan vrtić, roditelj može birati i hoće li dijete ići u redovnu skupinu primarnog programa, ili možda u skupinu u kojoj se realizira vjerski odgoj. Ova skupina je jedna od 9 skupina u vrtiću, ali po mnogočemu zanimljiva. Među rijetkima je, naime, u ovom dijelu Slavonije.

vrtic-nasice-7
foto: ilustracija, DV Zvončić Našice

– Vjerski program imamo niz godina. Moram naglasiti kako je program istovjetan redovnom kurikulumu vrtića, samo se na prikladan način prezentiraju određeni trenutci kroz kalendarsku godinu. Program sadrži integrirane tradicijske i svjetovne komponente našeg društvenog okruženja, prepoznatljive elemente vrtićkog kurikuluma te autentična blagdansko-slavljenička obilježja podneblja u kojem živimo.

Pritom se osluškuju potrebe djece i njihova inicijativa – kaže ravnateljica. Tako će vjerski program na duhovniji način pristupati blagdanima kao što su Božić i Uskrs. Djeca kroz program otkrivaju jednu dublju dimenziju. Tako će više saznati o npr. značaju sv. Florijana, dok će za Uskrs, kada su uvriježeni simboli ovog blagdana zec i pisanice skupina u obzir uzeti ovčicu, lik Dobrog Pastira, i nešto konkretnije promišljati i djelovati u samoj korizmi.

vrtic-nasice-2
foto: ilustracija DV Zvončić Našice

Vrtić nudi i rano učenje engleskog jezika, no zbog pandemije koronavirusa, zbog kojeg ni roditelji ne mogu u vrtićku skupinu, program je trenutno u pauzi. Od jeseni vrtić nastavlja i s radom s darovitom djecom, s kojima će raditi psihologinja Biljana Matijašević, a koja je netom završila edukaciju kod gospođe Jasne Cvetković Lay u Zagrebu. Na sve ovo vrtić je ponosan.

-Sve ono što vrtić postiže u radu s djecom, a koja su nam najvažnija, ostvaruje se isključivo dobrom suradnjom s našim roditeljima. Ujedno, imamo jako dobru suradnju i sa širom društvenom zajednicom, od tvrtki i udruga, opet zahvaljujući našem Gradu i našim roditeljima. Uz nove vrtiće, u kojima bi svako dijete ubuduće trebalo imati svoje mjesto, želja nam je osigurati, ovisno o financijskim mogućnostima, sportsku igraonicu te danas-sutra ples, s naglaskom na balet.

Planova imamo i dok ih ne ostvarimo, nastavljamo na onom najvažnijem – brizi za našu djecu, našu budućnost – zaključuje ravnateljica S. Kanđera. (www.icv.hr, mlo, foto: arhiv DV Zvončić Našice)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content