Europarlamentarac Našičanin Karlo Ressler u posjetu Osječko-baranjskoj županiji: Razvojni projekti financirani EU sredstvima fokus razgovora

Na poziv župana Ivana Anušića u posjet Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku stigao je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Cilj posjeta bio je upoznati zastupnika s projektima Županije i Grada koji su poglavito financirani EU sredstvima, kao i s rastućim IT sektorom po kojem Osijek postaje prepoznatljiv i van granica Hrvatske.

Ressler je istaknuo da je nakon osam godina članstva u Europskoj uniji potpuno jasno da su europske, nacionalne i lokalne teme isprepletene te da je nužno oko njih komunicirati i usklađivati se.

– Imamo zajedničku odgovornost i dužnost koristiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, a ovdje u Osječko-baranjskoj županiji, zahvaljujući rekordnim sredstvima koja su ispregovarana i koja su plod dugotrajnih i teških pregovora, može se nastaviti u pozitivnom smjeru u kojem se trenutno ide – poručio je Ressler.

Osječko-baranjska županija većinu svojih kapitalnih i strateških projekata nastoji financirati sredstvima EU fondova, kao i komunicirati teme od značaja za razvoj županije sa zastupnicima u Europskom parlamentu, a župan Anušić je tijekom sastanka istaknuo najvažnije projekte koje Županija razvija.

– Riječ je prije svega o Gospodarskom centru, zajedničkom projektu Grada i Županije, potom revitalizaciji OLT-a, izgradnji I. gimnazije, sustavima za navodnjavanje, Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće, ali i nizu drugih. Sve ove investicije ostvaruju se zahvaljujući fondovima Europske unije i novoj financijskoj perspektivi – rekao je župan, dodavši kako se treba dotaknuti i određenih regulativa na razini EU, poput eksploatacije šljunka i pijeska te drvne mase.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin naglasio je da je konačno vidljivo kako se europskim sredstvima mijenjaju vizure grada.

– Usudio bih se reći da je Osijek veliko gradilište i osobno se ne sjećam kad je bilo toliko građevinskih strojeva u gradu jer u ovom trenutku vrijednost aktualnih investicija je više od milijardu kuna. Izuzetno nam je važno razvijati pozitivnu klimu u gradu Osijeku i uz sve ove javne investicije, najvećim dijelom financirane europskim sredstvima, potaknuti i privatne investicije, na čemu aktivno radimo – istaknuo je Vulin.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content