IN MEMORIAM U 71. godini života preminuo bivši saborski zastupnik, general-pukovnik Đuro Dečak

Danas je u Osijeku u 71. godini života preminuo bivši saborski zastupnik, general-pukovnik Đuro Dečak. Rođen je 18. siječnja 1952. u mjestu Lanka u općini Gradina u Virovitičko-podravskoj županiji.

Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je zajedno s još dvojicom Virovitičana Antunom Habijancem i Vinkom Belobrkom 24. siječnja 1991. zbog  „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“.

Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine, ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. Tada je postao časnik Hrvatske vojske. Bio je član Kriznog štaba općine. Organizirao je dragovoljce za obranu, bio je zapovjednik pakračkog sektora, a potom 127. virovitičke brigade. Nakon toga je imenovan za načelnika pješaštva Hrvatske vojske, a 1992. postao je načelnik II. Zbornog područja Đakovo. Iste godine pobijedio je na parlamentarnim izborima Martina Špegelja u Virovitici te je izabran za saborskog zastupnika. Od 1993. bio je član Skupštine Virovitičko-podravske županije, a 1997. izabran je za župana.

Član Komisije za davanje koncesije prava lova u lovištima na površinama zemljišta u vlasništvu države bio je od 1999. Bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Na izborima 2000. ponovno je izabran za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, a dugo godina i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. 

Posljednji ispraćaj održat će se u Virovitici. Točan datum i vrijeme objavit ćemo naknadno.

Počivao u miru. 

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content