KUD Đurđenovac već 19 godina njeguje tradiciju svoga kraja

Kulturno-umjetnička društva, kako god se ona u svijetu zvala zasigurno su najvažniji faktor čuvanja tradicije nekog kraja i prenošenja stečenog nasljeđa s generacije na generaciju.

Slavonci se posebno drže tradicija, poput žetvenih i drugih svečanosti, tradicionalnih svinjokolja, svoje narodne nošnje i naravno izvorne pjesme i plesa. Kulturno-umjetničkim društvima se diče sve sredine, a posebno one manje, gdje su KUD-ovi jedni od najvažnijih prezentatora sredine u kojoj žive, načina na koji se zabavljaju ili obavljaju svakodnevne poslove. S obzirom da ta vrijedna društva čine pretežno članovi srednje i starije životne dobi, sjećanja na neka davna vremena zahvaljujući njima nisu izblijedila, štoviše često se na njihovim druženjima spomenu imena njihovih pokojnih prijatelja i rodbine koji su znali dobro brusiti alat, potkivati konje ili orati zemlju. Prisjete se oni i šnajdera i postolara i željezničara i težaka, ali i onih koji su ih naučili prve šale, pjesme i plesove.

Svugdje je tako pa i u Đurđenovcu u Osječko-baranjskoj županiji gdje su pjesma i ples održali generacije i generacije, a ta tradicija nastavlja se i danas.

Posjetili smo ovo vrijedno Društvo, a dočekao nas je voditelj folklorne sekcije u KUD-u Đurđenovac Zlatko Boljkovac koji je za naš susret obukao šokačku narodnu nošnju, onako „kako Bog zapovijeda“.

– Dobro nam došli i drago mi je da vas vidimo po prvi put – domaćinski nas je pozdravio i odmah potom upoznao sa svojim KUD-om.

zlatko boljkovac Custom

– Kulturna tradicija u Đurđenovcu se prenosi valjda otkad postoji i Đurđenovac, a ovo Društvo o kojemu danas govorimo osnovano je 2003. godine. Najveći uspon doživjelo je 2012. godine pa na ovamo. Naime staru gardu popunili su i mlađi članovi koji ipak imaju više volje i energije, a na sreću i ljubavi prema našoj tradiciji. Predsjednica društva je Dragica Vuković, a dopredsjednica Marica Bartoš. Dakle reklo bi se „žene kolo vode“, što i nije daleko od istine jer osim što su na čelu društva, ima ih i najviše u folklornoj skupini. U našem društvu je „jači“ spol u manjini, pa i ovim putem pozivam sve muškarce da pokucaju na naša vrata. Naravno to vrijedi i za žene, a posebno za svirače jer s njima oskudijevamo. Za sad imamo berdaša i bas primaša, a trebalo bi još najmanje dva člana da oformimo glazbeni sastav koji bi pratio naše plesače i pjevače – rekao nam je Zlatko, a i nama je poznat taj problem u KUD-ovima jer svirača „ni za lijek“ što nije čudno, jer svi oni probaju tamburom zaraditi koju kunu ne bi li podebljali „moćnu“ plaću ili mirovinu.

Zlatko kao da nam je pročitao misli pa se nadovezao:

– Razumijemo ih u potpunosti, svima nam je teško i gledamo kako bi nešto „sa strane“ zaradili, ali vjerujem da ima i onih koji bi svirali iz čistog zadovoljstva pa neka dođu u Radnički dom u Đurđenovcu gdje imamo probe folkloraša. Radi se o lijepom prostoru u centru Đurđenovca kojeg smo dobili zahvaljujući Općini Đurđenovac i načelniku Hrvoju Topaloviću koji je vrlo često s nama i uvijek pri ruci kad nešto zatreba. Sretni smo da predstavnici mlađe generacije od nas, poput njega imaju empatije za nas i naš rad, a mi im se zahvaljujemo na taj način da sudjelujemo u svim manifestacijama koje priređuje Općina, ali isto tako je i predstavljamo diljem Hrvatske – kaže Zlatko te dodaje kako su organizatori susreta KUD-ova pod nazivom „Malo djelo velikih žena“

35541578 2061337744124765 9168690299948498944 n

– Tada ugošćujemo mnogobrojne KUD-ove i bavimo se folklornim i drugim tradicionalnim aktivnostima. Isto tako svake godine u rujnu održavamo i smotru, gdje nam dolaze naši prijateljski KUD-ovi, ali i ostali gosti koje zanima tradicija naših krajeva. Još samo da nam uspije dozvati i one mlade, osnovnoškolce i srednjoškolce, bili u potpunosti zadovoljni, jer i mi kao i druge udruge moramo prenijeti svoje folklorne vještine. Što smo stariji to bolje znamo da „na mladima svijet ostaje“ – rekao nam je voditelj KUD Đurđenovac Zlatko Boljkovac. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content