Minute za tebe: Večeras će zvona na crkvama utihnuti i čekati

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.
Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!
Današnjim danom ušli smo u sveto trodnevlje. Slijedeća tri dana su izuzetno nabijeni događajima koji su utjecali na cjelokupnu ljudsku povijest i sadašnjost i budućnost.
Diljem katedrala u svijetu bit će mise svećenika u zajedništvu sa biskupima da se Bogu zahvali na daru svećeništva pošto je Isus na današnji dan ustanovio Sveti red. Također će se na toj istoj misi moliti za blagoslov ulja kojim se pomazuje u proslavi sakramenata krštenja, krizme, svetog reda i bolesničkog pomazanja.

Kasnije u svim župama se slavi misa ustanovljenja Euharistije koja se dogodila na posljednjoj večeri. Isus blagujući Pashu uzima kruh i vino. Predaje svojim učenicima i poziva da kruh i vino koje će biti njegovo Tijelo i Krv blaguju i dijele vjernima. Ono što su kao židovi blagovali sada postaje novi Savez, nova beskrvna žrtva za spas tebe, mene i cijeloga svijeta.
Današnja liturgija završit će premještanjem Presvetog oltarskog sakramenta u sporedno svetohranište – kako bi se navjestilo da će Isus biti predan i u iduća dva dana neće do uskrsnuća Isusova neće biti svetih misa. Jedino ćemo slaviti obrede kojima ćemo pratiti Isusa na njegovom križnom putu.

Svet je današnji dan i traži od nas poniznost prihvaćanja da ti Isus pere noge – kao što je oprao noge sv. Petru. Sveti Petar je postupio čisto logično – nije dostojan da Bog pred njim kleči i da njemu pere noge. No, Bog traži i od tebe i od mene poniznost u životu da je potrebno ponekad prihvatiti i to da Bog bude pred tobom onaj koji te pere i tako ti posvješćuje koliko si dragocjen i voljen od svoga Stvoritelja. Večeras će zvona na crkvama utihnuti i čekati.

(www.icv.hr, foto: pixabay)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content