Na osječkom Fazos-u “Konferencija o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija”: Od 506 milijuna eura, Grad Osijek i Panonska Hrvatska imat će 200 za razvoj gospodarstva

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek održana je “Konferenciju o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija” u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kojoj su uz ministricu Natašu Tramišak nazočili zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i zamjenik župana Josip Miletić, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayer Vlado Guberac te brojni poduzetnici i vlasnici uspješnih lokalnih tvrtki.

– Prvi puta smo domaćini konferencije koju organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a radi se o industrijskoj tranziciji. Sama Konferencija ima veliki značaj i ulogu s obzirom da naših pet slavonskih županija ima priliku da kroz industrijsku tranziciju poveća svoju konkurentnost i da se povuku dodatna sredstva iz EU fondova. Sigurno da osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti kao znanstvena institucija kroz svoj transfer znanja i tehnologija može doprinijeti upravo razvoju i samog poduzetništva i start-upova s jedne strane, a s druge strane također preko digitalne i zelene transformacije Fakultet se direktno evolvirao. Razvili smo studijski program na engleskom jeziku Digital agriculture i na taj način razvijamo studente za buduća zanimanja u kojima će im se omogućiti upravo kroz ovu industrijsku transformaciju da dobiju ona znanja i vještine koje će trebati kako bi se mogla i ovoj regiji, ali i samoj Hrvatskoj podići konkurentnost, te postati važan činitelj za rast samoga gospodarstva- istaknuo je dekan Fazos-a Krunoslav Zmaić na samom početku konferencije.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je procesa industrijske tranzicije NUTS 2 regija u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Takvom tranzicijom bi se trebale ojačati regionalne konkurentnosti kroz aktivnosti pametne specijalizacije i ojačati pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti.

– Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska dobiti će odvojenu alokaciju sredstava 506 milijuna eura za daljnja ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju hrvatskog gospodarstva. Priliku vidimo u pametnoj specijalizaciji gospodarstva, otkrivanju inovativnih proizvoda i usluga, umrežavanju gospodarstvenika i poduzetnika, pomoć startup-ovima i usavršavanju poduzetnika kroz stjecanje novih znanja i vještina. Planovi za to su već izrađeni i odobreni od strane županija. Cijeli ovaj proces izradili smo u suradnji sa stručnjacima Svjetske banke. Sve ove tri regije u nekim dijelovima zaostaju u razvoju. Stoga nas čeka proces prilagodbe, a u ovim sredstvima vidimo način kako pomoći tim poduzetnicima kako bi postali što konkurentniji na globalnim tržištima. Panonska Hrvatska gdje je i Grad Osijek ima priliku za povlačenje 200 milijuna eura kroz specifično ciljane javne pozive za poljoprivrednu, prehrambenu, metaluršku i drvnu industriju te za IT sektor i razvoj kontinentalnog turizma. Trenutno se radi na pripremi tih poziva- istaknula je Tramišak.

Vulin je istaknuo kako je Grad Osijek “na istoj liniji” te svojim mjerama prati ono što se događa kao i najavljena ulaganja, a podsjetio je i kako je Grad Osijek od 1. siječnja ove godine ukinuo plaćanje komunalnog doprinosa za izgradnju svih gospodarsko-poslovnih objekta čime će poduzetnici uštedjeti milijunske iznose.

– Ovih dana bit će objavljen natječaj za izgradnju centralne zgrade u IT parku, površine gotovo 5000 četvornih metara a koja je od izuzetnoh značaja za daljnji razvoj IT scene u Osijeku. Ujedno će idući tjedan bit objavljen i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima za razvoj i unapređenje gospodarstva na području Grada Osijeka, a riječ je o 4,5 milijun kuna- najavio je Vulin.

U nastavku konferencije uzvanicima su predstavljeni planovi za industrijsku tranziciju te rezultati mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti, kao i dosadašnja iskustava, planovi i projekti koji će biti uključeni u Industrijsku tranziciju Hrvatske.

(www.icv.hr, tj, foto: T. Jovanović, OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content