Na Sajmu zdravstvenih inovacija u Zagrebu i županijski Protokol međusektorske suradnje u borbi protiv ovisnosti

U povodu Svjetskog dana zdravlja u četvrtak, 7. travnja, u Zagrebu je održan Sajam zdravstvenih inovacija na kojemu je sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, ponudivši informaciju o Protokolu međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji.

Navedeni Protokol je u pravom smislu inovacija u prevenciji i suzbijanju ovisnosti kao bolesti i javnozdravstvenog problema jer je jedinstven u Republici Hrvatskoj.

Pristup protokoliranju suradnje dionika u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji počeo se razvijati još 2007. godine, da bi aktualni oblik dobio 2017. godine u okviru projekta kojega je pod nazivom “Protokoliranje međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji” proveo Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

2

Kako bi se osnažila međusektorska, a ujedno i interdisciplinarna suradnja u borbi protiv ovisnosti na županijskoj razini, tada je formirana Stručna radna skupina koja je izradila Protokol. U Stručnoj radnoj skupini bili su stručnjaci različitih struka iz različitih resora, a obuhvaćeni su resori zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa, policije, odgoja i obrazovanja, lokalne uprave i samouprave te organizacije civilnog društva.

Primjerci Protokola podijeljeni su potom stručnjacima u svim resorima koji su sudjelovali u njegovom nastajanju i oni ga sada koriste u suradnji na županijskoj razini.

(www.icv.hr, sb)

3

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content