Novi zakon o prometu: Ovo su promjene za električne romobile i slušalice u vožnji

Danas je predstavljen Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se definiraju nove kategorije vozila, a uvedene su i izmjene koje se odnose na obvezu nošenja zaštitne kacige.

Kad bude izglasan, Zakon će uvesti novu kategoriju: pomoćna pješačka sredstva. U nju će spadati sva prijevozna sredstva bez motora, ali i sva ona koja nisu ni u jednoj postojećoj kategoriji.

– Podsjetio bih da se ovim Zakonom propisuju, odnosno definiraju nove kategorije vozila u koje spadaju pomoćna pješačka sredstva koja se odnose na naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe koja upravlja tim sredstvom. Primjerice, romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role i osobna prijevozna sredstva u koja će spadati vozilo koje nije razvrstano niti u jednu dosad poznatu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Manja kazna za nošenje slušalica

U odnosu na prvo čitanje uvedene su izmjene koje se odnose na obvezu nošenja zaštitne kacige za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava. 

– Izmjenama su interventna vozila Hrvatskog Crvenog križa uvrštena u članke Zakona kojima se regulira pravo prednosti prolaska te je uvršteno propisivanje novčane kazne od 300 kuna za neposjedovanje kutije prve pomoći, sukladno posebnom podzakonskom propisu kojim se propisuju tehnički uvjeti i oprema vozila u prometu na cestama – dodao je ministar Božinović.

Također, smanjena je novčana kazna za nošenje slušalica na ili u oba uha s 1000 na 300 kuna te se ministru nadležnom za zdravstvo produžuje rok za usklađivanje Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače s odredbama ovoga Zakona sa 6 na 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Vlada je donijela zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te ga upućuje Hrvatskome saboru na drugo čitanje.

(index.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content