Od subote ne vrijedi većina epidemioloških mjera: Maske ne trebaju gotovo nigdje, evo cijelog popisa

Nacionalni stožer civilne zaštite od ponoći ukinuo je gotovo sve epidemiološke mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi i posjetitelje korisnicima. Što se tiče Covid potvrda na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kada je u pitanju smještaj u socijali. Također, na snazi ostaje i odluka o prelasku granice, ali i ona po bitno olakšanim kriterijima. 

Odluka je usklađena s preporukama Europske komisije. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Naime, državljani trećih zemalja moći će prelaziti hrvatsku granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, bit će dovoljno da ispunjavanju epidemiološke uvjete, odnosno dovoljno da posjeduju Covid potvrdu.

Što se tiče osoba koje u Hrvatsku dolaze iz država članica Europske unije, njima više neće biti potrebne Covid potvrde za ulazak. S obzirom na specifičnost situacije ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine. 

(www.icv.hr, Vlada RH)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content