Od general-pukovnika Đure Dečaka u Virovitici se oprostili obitelj, suborci, lovci, prijatelji, brojni bivši i sadašnji dužnosnici

Na Gradskom groblju u Virovitici, uz vojne počasti, održan je posljednji ispraćaj general-pukovnika Đure Dečaka. Na posljednje počivalište, uz obitelj i prijatelje, ispratili su ga njegovi suborci te brojni lovci iz svih dijelova Hrvatske, čiji je predsjednik bio od 1998. godine.

Pogrebu su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te mnogi drugi bivši i sadašnji, civilni i vojni dužnosnici.

Đuro Dečak rođen je 18. siječnja 1952. u mjestu Lanka u općini Gradina u Virovitičko-podravskoj županiji. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana Antunom Habijancem i Vinkom Belobrkom 24. siječnja 1991. zbog „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“.

Četiri mjeseca je proveo u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine zatvora, no pušten je 22. svibnja 1991. Tada je postao časnik Hrvatske vojske. Bio je član Kriznog štaba općine, organizirao dragovoljce za obranu. Bio je zapovjednik pakračkog sektora, a potom 127. virovitičke brigade. Nakon toga je imenovan za načelnika pješaštva Hrvatske vojske, a 1992. postao je načelnik II. Zbornog područja Đakovo, izabran je za saborskog zastupnika. Od 1993. bio je član Skupštine Virovitičko-podravske županije, a 1997. izabran je za župana.

Na izborima 2000. ponovno je izabran za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, a dugi niz godina i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Jednako tako bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza u čak šest mandata.

Posljednji ispraćaj predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, uz gvardijana Župe sv. Roka fra. Bernarda Barbarića, policijskog kapelana vlč. Ozrena Bizeka i dekana Virovitičkog dekanata vlč. Ivice Šoha, koji je pročitao sažalnicu požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića.

Posljednje pozdrave Đuri Dečaku u ime Hrvatskog pjevačkog društva Rodoljub uputila je Branka Pavelić Lainson, u ime Hrvatskog lovačkog saveza govorio je predsjednik Lovačkog saveza VPŽ Miroslav Buneta. U ime Hrvatskog generalskog zbora i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, biranim riječima o Đuri Dečaku govorio je umirovljeni hrvatski general pukovnik, Slavko Barić.

Đuro Dečak na posljednje počivalište ispraćen je dostojanstveno, uz počasne plotune Hrvatske vojske, zvukove tamburica i lovačkih rogista Hrvatskog lovačkog saveza.

(www.icv.hr, mp; foto: K. Toplak, M. Paradinović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content