“Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica”: Nada Horvatić osvojila nagradu za najljepšu pisanicu

U Društvenom domu u Kladarama danas (nedjelja) je devetu godinu za redom održana tradicionalna manifestacija “Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica” u organizaciji Čuvarica kulturne baštine.

Najmlađi članovi bili su zaduženi za prikaz matkanja, odnosno čina kada su se između djevojke i mladića ili dvije djevojke razmijenile pisanice koje su značile da će oni zauvijek ostati zajedno ili ostati prijatelji.

– Danas smo održali devetu po redu manifestaciju „Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica“ i drugu međunarodnu izložbu pisanica na kojoj je sudjelovalo više od 25 različitih izlagača. S ponosom možemo reći da je izložba međunarodna jer smo i ove godine imali sudionike iz Slovenije. Osim toga, posjetitelji su danas mogli vidjeti brojne tehnike izrade i ukrašavanja pisanica, a imali smo i izbor tri najljepše pisanice. Naravno, i ove smo godine imali veliki broj posjetitelja, što nas je jako obradovalo – rekla je predsjednica Udruge Majda Kodžaga.

Uz potragu za pisanicama i nagrade za najmlađe posjetitelje, te glazbeni dio za koji je bio zadužen crkveni zbor ADA AGAPE iz Kladara, posjetitelji su na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi pisanica mogli razgledati prekrasne uratke udruga s područja općine Pitomača, ali i susjednih županija Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske, te izlagači iz Slovenije. Ova izložba bila je i natjecateljskog tipa, pa je tako prvo mjesto za najljepšu pisanicu osvojila Nada Horvatić iz HORKUDA „Golub“ iz Bjelovara, drugo mjesto pripalo je Jeleni Šrefović iz Udruge „Škrinja Bušetina“ iz Bušetine, a treće je osvojila Udruga žena Dinjevac iz Dinjevca.

– Ono što me posebice kao predsjednicu ove udruge iz godine u godinu veseli je što možemo nastaviti ovu tradiciju i što imamo potporu brojnih donatora i sponzora, jedinice lokalne i regionalne samouprave, kao i naše Turističke zajednice općine Pitomača. Zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiteljima, a posebno našim članicama koje nam daju punu podršku jer ovo bez njih ne bi bilo moguće – istaknula je za kraj Majda K.

(www.icv.hr, ib, Foto: Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content