Slovački grad Nitra i Osijek njeguju prijateljske odnose već četvrt stoljeća: Zajednički projekti za razvoj eno, gastro i kulturnog turizma

U posjet Gradu Osijeku stiglo je izaslanstvo slovačkog grada Nitre, a u prostorijama gradskog poglavarstva primio ih je predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham.

Jedna od tema razgovora bila je i obilježavanje 25. obljetnice prijateljskih odnosa koje Nitra i Osijek njeguju već  četvrtinu stoljeća.

Grad na zapadu Slovačke broji nešto više od 75 tisuća stanovnika, a u gospodarskom i društvenom smislu ima brojne sličnosti s Osijekom, pa se tako razgovaralo i o gospodarskoj suradnji, a poseban naglasak stavljen je na mogućnosti turističke razmjene.

– Ona bi se bazirala na eno, gastro i kulturnom turizmu odnosno onome u čemu su naši gradovi jako slični. Na taj način možemo potaknuti jedni druge u privlačenju turista, ali i mladih ljudi koji žele doći živjeti u naše gradove- naglasio je Ham.

Sličnost između dvaju gradova istaknuo je i zamjenik gradonačelnika Nitre Miloslav Špotak rekavši kako gradovi imaju toliko toga zajedničkoga, od povijesti i gospodarstva do činjenice kako su i jedan i drugi sveučilišni gradovi.

– Iznimno mi je drago biti u Osijeku te se nadam kako će ovi razgovori rezultirati i konkretnim zajedničkim projektima u sljedećim mjesecima- kazao je Špotak.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content