U Križevcima na uskrsnoj liturgiji okupilo se 1000 Ukrajinaca: Među njima i 40 žena i djece trenutno smještenih na Višnjici

U nedjelju, 24. travnja 40 izbjeglih žena i djece iz Ukrajine, smještenih na Višnjici, na poziv grkokatoličkog svećenika Vladimira Simunovića u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima proslavili su Uskrs prema Julijanskom kalendaru. 

Prema njihovim riječima, jedan od najtužnijih blagdana u svome životu, proveli su u društvu gotovo 1.000 Ukrajinaca koji su zbog ruske agresije došli u Republiku Hrvatsku, ali i vjernika grkokatolika i Ukrajinaca koji već nekoliko godina žive i rade ovdje, te im je sama ta činjenica olakšala proslavu ovog blagdana. 

Daleko od doma, sa svakodnevnim strahom za svoje najmilije koji su ostali u ratnoj domovini, ipak su se razveselili kada su čuli ukrajinski jezik, pomolili se i zapalili svijeću u crkvi i proveli taj svečani dan sa ljudima koji dijele njihovu tugu, ali i sa ljudima Hrvatima koji su ih prihvatili kao svoje i pomažu im na razne načine. 

Grafiti Becker iz Virovitice sponzorirali su majice, a zbog kojih su ih u Križevcima svi zaustavljali i pitali gdje mogu kupiti iste takve, na što su svi oni i mali i veliki Ukrajinci s Višnjice bili izuzetno ponosni i sretni. Majice su bile vrlo znakovite, obris Hrvatske bio je u plavo žutim bojama s natpisom “Peace for Ukraine” (Mir za Ukrajinu).

Prijevoz u Križevce osigurao im je Hrvatski Crveni križ.

(www.icv.hr, hh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content