U Muzeju Slavonije izložba poznatog fotografa i umjetnika Stephana Lupina: Prikupljanje novčanih sredstava za pomoć ukrajinskoj djeci

Muzej Slavonije ugošćuje izložbu Stephana Lupina u povodu organizacije humanitarne akcije prikupljanja novčanih sredstava za nabavu opreme za potrebe integracije raseljene djece iz Ukrajine smještene na području grada Osijeka i okolice te za provedbu aktivnosti socijalnog uključivanja, izvijestili su na svojoj Facebook stranici iz osječkog muzeja.

Sudjelovati se može, ističu, uplatom novčane donacije građana ili pravnih subjekata na račun posebno otvoren za humanitarnu akciju kod Hrvatske poštanske banke

IBAN: HR7623900011500227469 SWIFT/BIC:HPBZHR2X

Model:00

Opis plaćanja: Za djecu iz Ukrajine.

Donacije se mogu uplaćivati od 5.4.2022. do 18.5.2022.

Zahvaljujući donacijama Gradsko društvo Crvenog križa Osijek nabavit će opremu za raseljenu djecu iz Ukrajine smještenu na području grada Osijeka i okolice. Oprema za vrtić i školu, za izvanškolske aktivnosti i za svakodnevni život osnovne su potrebe svakog djeteta za sretno i bezbrižno djetinjstvo.

Stoga iz muzeja pozivaju sve građane da svojim dolaskom uveličaju otvorenje izložbe u utorak, 5. travnja u 19:00 sati u Muzeju Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, Osijek i na taj način podrže humanitarnu akciju.

Stephan Lupino u svijetu je prepoznat po fotografijama New Yorka ’80-ih godina prošlog stoljeća. Uz te su fotografije njegovi briljantni portreti, aktovi i modne fotografije objavljeni u prestižnima svjetskim časopisima kao što su Photo, Zoom, Vogue, King, Max, Playboy, L’Europeo, L’Espresso, Per Lui i mnogim drugima. Nemoguće je ne biti impresioniran plejadom slavnih koje je studijski portretirao – bili su to Billy Idol, Bryan Ferry, članovi grupe The Ramones, Frank Zappa, Malcolm McLaren, Grace Jones, Pelé, Joe Strummer, Rupert Everett, Terence Stamp, Malcolm Forbes i mnogi drugi…Budući da su Lupinova djela permanentni nositelji prijelomnih trenutaka širih razmjera, po povratku u Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata učinio je začudan zaokret kako bi se nakon uzbudljive njujorške umjetničke i noćne scene ciklusom Moji anđeli posvetio teško bolesnoj djeci kao metafori umiranja, tuge i nestajanja. Potom je išao još dalje te je odbacio i fotografiju ne bi li se u području kiparstva i slikarstva ponovno vratio motivu smatrajući da njime još uvijek ima nešto reći ako u njega ugradi sve spoznaje stečene u multikulturalnoj sredini te umrežavanjem različitih umjetničkih grana i medija kreira vlastiti umjetnički izraz. Čim je proširio područje svojeg djelovanja nastao je lupinizam – njegov vlastiti umjetnički pravac, pod čijim okriljem svako djelo nosi snažan pečat umjetnikove osobnosti- piše dr. art. Mirna Rudan Lisak u publikaciji izložbe održane u Gliptoteci HAZU i časopisu Riječi Matice hrvatske Sisak.

(www.icv.hr, tj)

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content