U Novom Senkovcu NUTRIS otvorio prvu tvornicu u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba primjenom revolucionarne tehnologije

NUTRIS grupa svečano je otvorila prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira u Novom Senkovcu blizu Slatine. Investicijom vrijednom 220 milijuna kuna, NUTRIS je Hrvatsku pozicionirao kao jednu od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog porijekla do 2025. doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara.

Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju, koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od 10 godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju. Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećeg pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030. godine.

– Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine. Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije. Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro – industrijskog NUTRIS.parka™ kako bi na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u naš nutritivni, inovativni i održivi koncept – istaknuo je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

m_IMG_7199

Tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Cilj je do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju u suradnji s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta. Proces dobivanja izolata je održiv te predstavlja vrhunac svjetske prehrambene industrije iz perspektive kompleksnosti i visine ulaganja. Sastojci biljnog porijekla na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus, a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU. Namijenjeni su prehrambenim industrijama na najbrže rastućim tržištima koji obuhvaćaju EU, Sjevernu Ameriku i Aziju.

U NUTRISU se u poslovanju vode principom kružne ekonomije s ciljem smanjenja otpada i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije. Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja.

m_IMG_7012

– Naš nutritivni, inovativni i održivi koncept osigurava zelenu budućnost i donosi pozitivne promjene za Hrvatsku, Europu i svijet općenito. Rast regionalnog gospodarstva je naš prioritet. Cilj nam je stvoriti „butterfly efekt“ održivosti u cijelom globalnom gospodarstvu osnaživanjem lokalne industrije. Nadamo se da će naš primjer motivirati i druge da održivo gospodare resursima i minimiziraju stvaranje otpada i onečišćenja – dodao je Sedlić.

Otvorenju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila cjelokupan projekt.

– Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine. Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama, a ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna – izjavila je ministrica Vučković te dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.

m_IMG_7240

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović naglasio je važnost koju ova investicija ima za cijelu županiju. 

– Tvornica je izgrađena na nekadašnjoj svinjogojskoj farmi koja je nažalost propala, ali evo danas život piše nove, pozitivne priče. Ovo je jedina takva investicija u Hrvatskoj, ali i u Europi. S tim je veće zadovoljstvo i čast što se nalazi upravo u Virovitičko-podravskoj županiji. Vjerujem da će s ovom tvornicom naša županija, ali i cijela Hrvatska biti zabilježena velikim slovom na karti kada je riječ o proizvodnji biljnih proteina. Drago mi je da su ostvarena zapošljavanja i da na se na tome neće stati, kao i to što će velik broj poljoprivrednih gospodarstava biti uključeno u proizvodnju – rekao je župan Andrović.

m_IMG_7224

U sklopu otvorenja tvornice u Novom Senkovcu održana je i panel rasprava na temu “Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi”. Na panelu su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, direktorica razvoja PIK Vrbovca Ines Bertinovec, osnivač Smartera, konzultantske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju Denis Matijević te nutricionistica i osnivačica Nutrilife centra Ivana Barišić.

Zaključeno je kako je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi u kojem će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji, znanstveno istraživačke institucije, zaposlenike, ali  i širu društvenu zajednicu. Panelisti su se složili da je ovakav projekt simbol u kojem smjeru ide proizvodnja hrane i kako se ona transformira; na mjestu stare propale svinjogojske farme izgrađeno je moderno visokotehnološko postrojenje koje proizvodi iznimno kvalitetne, zdrave i nutritivno bogate proizvode.

m_IMG_7157

Otvorenju tvornice nazočili su, između ostalih, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

(www.icv.hr; foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content