U Orahovici održana Kuharska radionica: Slatkovodna riba je zdrava i kvalitetna i treba je češće konzumirati

Orahovica je poznata kao iznimna gastronomska i enološka sredina koja vrvi vrhunskim domaćim i kvalitetnim proizvodima. Upravo s ciljem promocije tog podneblja i njegovih plodova u Centru za posjetitelje Poljoprivredno poduzeće Orahovica organiziralo je lijepu gastronomsku priredbu, točnije Kuharsku radionicu slatkovodne ribe.

– Radionicu smo organizirali u suradnji s Visokom školom Aspira i voditeljem praktične nastave ove škole Tončijem Drljom iz Splita te s jednim od najboljih hrvatskih kuhara, chefom Tomicom Đukićem iz Osijeka, koji je i vodio radionicu. Kuhari-sudionici radionice bili su studenti Gastronomije iz Zagreba i Splita, a cilj svega je edukacija budućih kuharskih chefova na temu pripreme slatkovodne ribe kao što su šaran, som, smuđ, amur i tolstolobik – kaže idejna začetnica ove priče, voditeljica marketinga PP Orahovice Katica Petkov.

– Želja nam je suvremenom gastronomijom ući u restorane i hotele diljem Hrvatske i ljudima ponuditi više od fiš paprikaša, šaranske potkove i šarana na rašljama. Šaran se na ovom području konzumira od davnina, a u PP Orahovici, najvećem uzgajivaču i prerađivaču slatkovodne ribe u Hrvatskoj, uzgoj se temelji na tradiciji staroj više od 100 godina. Inače, šaran je izuzetno vrijedna gastronomska namirnica, obiluje proteinima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, a suvremenom gastronomijom i kreativnošću pripreme lako nastaje jelo vrijedno Michelina. Stoga, šteta je da se takva kvalitetna riba ne nađe na stolu i češće, a ne samo za velike kršćanske blagdane – ističe Petkov.

Radionici su nazočili i orahovački gradonačelnik Saša Rister predstavivši Orahovicu i njene ljepote te predsjednik Uprave PP Orahovica Saša Breznik. Slatkovodna riba uistinu je iznimna delikatesa, a što je zanimljivo i najvažnije, a nažalost malo ljudi to prepoznaje, ona je zdrava i ljekovita. O značaju slatkovodne ribe za životnu zajednicu priča chef Tomica Đukić.

Radionica-riba-2-chef-Tomica-Dukic

– Kao predavač na Aspiri uvijek želim studentima pokazati ono najbolje od Slavonije i Baranje. Ovoga puta je to slatkovodna riječna riba, koja je po mom mišljenju dosta zapostavljena. Na ovoj radionici radili smo jela od šarana, tolstolobika, smuđa i soma. U uvodu sam studentima kao predavač dao neke upute i savjete, a potom su oni sami uz namirnice koje smo im osigurali stvarali svoje kombinacije i jela. Cilj je da oni kao mladi budući chefovi prepoznaju naše autohtone namirnice i od njih naprave nova jela od ribe ,a ne da se ograničimo samo na ona iz redovne upotrebe poput fiš-paprikaša, šarana na rašljama ili perketa od soma. To su mladi ljudi iz cijele Hrvatske, naši budući masterchefovi, ljudi koji će jednog dana voditi restorane, hotelske kuće i zato im želimo pokazati naše ogromne slavonske mogućnosti. Moram reći kako sam jako zadovoljan svime što su studenti pokazali, njihovom iznimnom kreativnošću i jako dobrim jelima koja su napravili iako su prvi put radili sa slatkovodnom ribom – rekao je chef Tomica Đukić.

Studenti su bili iznimno zadovoljni, a u ime Aspire zahvalio je voditelj praktične nastave Tonči Drlje.

– Prije svega zahvalio bih svima u Orahovici na odličnoj dobrodošlici. Zapravo ostali smo malo zatečeni ovom velikodušnošću i domaćinstvom u ovom lijepom gradu. Naši studenti dolaze iz cijele Hrvatske i ovo im je bila odlična prigoda da naučne nešto novo, da osim standardne priče s morskom ribom uđu i u ovaj čaroban svijet slatkovodne ribe i svih mogućnosti koje ona pruža – zaključio je Drlje. 

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content