U virovitičkoj Gimnaziji P. Preradovića održana znanstveno-popularna predavanja iz astronomije

U sklopu fakultativne nastave iz astronomije koju vodi profesor fizike Aljoša Graovac u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica jučer (utorak) su održana tri znanstveno-popularna predavanja.

Učenicima i nekolicini profesora predavanja su održali umirovljeni profesor i astronom Zlatko Kovačević, doktor znanosti u astrofizici, znanstvenik i astronom na Scuola Internazionale Superiore dei Studi Avanzati u Trstu Dinko Milaković i doktor znanosti u astrofizici, znanstvenik na odjelu astronomije na University of Washington i direktor čileanskog Rubin opservatorija Željko Ivezić.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava profesora Aljoše Graovca i ravnatelja virovitičke gimnazije Kristijana Gostimira, Zlatko Kovačević je okupljenima održao predavanje pod nazivom „Poučne staze zvjezdanog neba“. Nakon jednosatnog predavanja u kojemu su prisutni mogli saznati kako gledati pomrčinu Sunca bez da oštete vid, zašto astronomi „ne vole“ Mjesec i što su kometi, riječ je preuzeo bivši učenik virovitičke gimnazije Dinko Milaković.

Kroz interaktivno predavanje okupljeni su, između ostalog, mogli saznati što su i čime se bave fizičari i što nas čeka u budućnosti u vezi s astronomskim otkrićima.
Posljednje predavanje, pod nazivom „Tamna strana svemira“, putem video poziva održao je Željko Ivezić koji se javio iz Čilea.

Kako je došlo do ove „zvjezdane“ suradnje čiji rezultat su zanimljiva predavanja, objasnio nam je jedan od predavača, Dinko Milaković.

– Prošle godine bio sam u kontaktu s profesoricom Polašek koja mi je predavala u gimnaziji. Rekao sam da bih htio, na neki način, „vratiti“ ono što je ova gimnazija uložila u mene kroz jedno predavanje. Spojila me s prof. Graovcem i dogovorili smo da ću doći na proljeće. Jednom sam održao predavanje srednjoškolcima, u Višnjanu, ali sada sam jednako nervozan kao i taj prvi put – kroz osmijeh nam je otkrio ovaj Virovitičanin te priznao da se kod prijatelja i preko društvenih mreža „raspitivao“ što bi htjeli čuti na ovakvom predavanju da su tinejdžeri.

Iako je kod predavača i postojala trema i nervoza, mlada publika je svojim aktivnim sudjelovanjem i željom za znanjem dokazala da je budućnost astronomije i fizike u dobrim rukama.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj, A. Graovac)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content