Učenička zadruga “Brezići” iz OŠ Ivana Gorana Kovačića održala radionicu izrade kinča

U OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju, u organizaciji Učeničke zadruge „Brezići“, danas (četvrtak) je održana radionica kinča, odnosno, izrade ukrasa od krep papira. Naziv kinč izvorno dolazi od mađarske riječi kincs za blago ili vrijednost, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj riječ je poprimila i značenje „ures”, “nakit“.

– Naši gosti, pozvani da nas pouče ovoj vještini, stigli su iz Madžareva te nam nakon kratkog predavanja o povijesti izrade papirnatih ukrasa i njihovoj današnjoj primjeni, pokazali kako napraviti različite vrste cvjetnih ukrasa. Uz predsjednika Kulturno umjetničke udruge „Magda i Luisa“ Tibora Martana, radionicu su vodile Ana Martan, Dubravka Baneković, Štefanija Vuk i Štefanija Turković – rekla je voditeljica UZ „Brezići“ Natalija Bajer.

Osim učenika predmetne i razredne nastave, u aktivnostima izrade cvjetnih buketića svoj su hvalevrijedan doprinos dali i odrasli, pa su tako, uz nekoliko učiteljica i jednu djelatnicu škole, svoje umijeće kreiranja papirnatih ukrasa svima pokazale i četiri vrijedne mame učenika iz PŠ Terezino Polje.

– Svi sudionici, kako voditelji radionice tako i organizatori i polaznici, suglasni su da je današnji dan oplemenio djelovanje naše Učeničke zadruge s još jednom vještinom. Djeca i odrasli marljivim su radom pokazali da se gostima isplatilo današnje putovanje, jer su za njih imali samo riječi pohvale.

Najljepše zahvaljujemo gospodinu Tiboru, po struci diplomiranom pedagogu i etnologu, kao i njegovim suradnicama, što su nam svojom kreativnošću uljepšali današnji dan. Nadamo se uspješnoj suradnji i u budućnosti – poručila je Bajer.

(www.icv.hr, nb; foto: N. Bajer)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content