Atraktivan Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš otvoren za posjetitelje: Za zaštitu prirode i turizam uloženo više od 60 milijuna kuna

Dvorci u Tikvešu dobili su novo “ruho”, ali i novu svrhu. Iako je prilikom rekonstrukcije Starog i Novog dvorca zadržan izvorni vanjski izgled, unutrašnjost fascinira kao suvremeni prezentacijski prostor.

Adaptiran i prenamjenjen Novi dvorac postao je centar za interpretaciju prirode u kojemu teme i eksponati primjenom najmodernije tehnologije postaju interaktivni i atraktivni za posjetitelje. Edukativni programi su osmišljeni i razvijeni za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola te za odrasle posjetitelje. Provedeno je educiranje i osposobljavanje stručnih vodiča, omogućen pristup osobama s invaliditetom, a postavljen je i specijalizirani postav s taktilnim trakama i stazama namijenjen slijepim osobama.

Novi prezentacijsko-edukacijski centar jučerašnjom (četvrtak) završnom konferencijom projekta “Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš”, a čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode Kopački rit, ujedno je službeno i otvoren. Svečanosti koja je održana ispred tikveškog dvorca nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i drugi uzvanici.

IMG 3717
Foto: OBŽ

Projekt “Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, u iznosu od 43.847.721 kunu. Ukupna vrijednost projekta je 61.066.740,42 kuna, od čega je Javna Ustanova sufinancirala 7.737.833 kune.

– Obnova dvoraca u Tikvešu je, između ostalog, značajna i za daljnji razvoj turizma Osječko-baranjske županije. Naime, poznato je da se mnoga događanja u Kopačkom ritu odvijaju pravo kod sada obnovljenih dvoraca. Naša Županija intenzivno radi na razvoju turizma, a ponuda je uglavnom vezana za Baranju i Park prirode Kopački rit. No, upravo se obnavljaju i dvorci u Našicama, priprema se obnova dvorca u Bilju, što je nadogradnja svega što smo do sada radili. Brojke o posjetima turista su više nego odlične, pa ćemo postati vrlo atraktivna, snažna, dobro organizirana kontinentalna turistička destinacija s kvalitetnom ponudom – rekao je župan Anušić te naglasio kako je ova obnova primjer kako se europskim novcem mogu obnavljati kulturna i prirodna baština.

IMG 3719
Foto: OBŽ

Ministrica Nataša Tramišak istaknula je da ulaganja diljem Hrvatske iz EU fondova u razdoblju 2014. – 2020. u kulturnu i prirodnu baštinu iznose više od dvije milijarde kuna, s tim da je za prirodnu baštinu raspisano četiri poziva, a dio tih sredstava koristi se upravo u Kopačkom ritu.

– Više od 80 milijuna kuna realizirano je kroz pozive za prirodnu baštinu, a projekt Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš je među najvećim vrijednostima. Ovaj projekt je stvorio novu atrakcijsku osnovu te će privlačiti veliki broj posjetitelja na područje Kopačkog rita i Osječko-baranjske županije. U razdoblju 2021.-2027. ponovno se najveći naglasak stavlja se na zeleniju Europu i Hrvatsku, a i u našim operativnim programima naglašeni su zaštita prirode i okoliša, bioraznolikost, zelena infrastruktura, no u novom razdoblju taj naglasak ne stavlja se samo na nacionalne i parkove prirode nego i na urbane cjeline te će takvih projekata biti i u narednom razdoblju – kazala je ministrica.

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić naglasio je kako se ovim projektom dobiva mogućnost snažnije edukacije i prezentacije o važnosti prirode, mogućnost disperziranja posjetitelja na širem prostoru Javne ustanove, a smanjuje pritisak na Sakadaš te da će projekt pridonijeti razvoju lokalne zajednice kroz prodaju suvenira, iznajmljivanja smještaja i druge djelatnosti koje će uskoro biti povezane s Javnom ustanovom.

IMG 3718
Foto: OBŽ

Nataša Ciprijanović, stručni turistički vodič kroz kompleks Dvorca, pojasnila je kako je riječ o obnovi tri objekta, a kroz Prezentacijsko-edukacijski centar posjetitelji će se moći upoznati s prirodnom baštinom, na kojoj je naglasak, ali i povijesnom baštinom.

– Nekada je dvorac bio rezidencijalno lovačko sjedište, zatvorenog tipa, za vladare i njihove goste, a sada će se koristiti za zaštite prirode i promocije zaštićenog područja – zaključila je.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content