Dvodnevnom konferencijom nastavak obilježavanja 20 godina postojanja i rada Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica

U sklopu programa proslave Dana grada i 794. rođendana Orahovice, nastavljen je i program obilježavanja 20 godina postojanja i više nego uspješnog rada Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac.

Jaglac je naime, u Centru za posjetitelje organizirao dvodnevnu radionicu u cilju senzibilizacije šire javnosti i umrežavanja ključnih dionika za pružanje kvalitetne podrške osobama s invaliditetom u izgradnji zajednice jednakih mogućnosti.

-Kroz cijelu godinu obilježavamo naš veliki jubilej, započeli smo izradom filma “20 Žutih godina”, a evo nastavljamo ovom dvodnevnom konferencijom u sklopu Dana grada kojom želimo upozoriti na nekoliko važnih stvari. Prva tema koju smo obradili danas je zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo pravo na rad, a sutra je inkluzija, pravo na život u zajednici. Ovo su vrlo važne i osjetljive teme, sigurna sam da čak svi premalo o njoj razmišljaju. Mi smo prije dva dana predali jedan projekt na natječaj u kojem ćemo se baviti zagovaranjem rada osoba s invaliditetom pa smo tako prikupljali podatke s HZZ-a s naše i Osječko-baranjske županije i došli do podatka o velikom broju nezaposlenih osoba s invaliditetom. Također smo dobili podatak da većina osoba s invaliditetom koje su ipak zaposlene su osobe s intelektualnim teškoćama i ono što moram upoznati javnost je to da te osobe primaju mjesečnu naknadu od nešto preko 300 kuna i nikakvu drugu naknadu nemaju što je jako žalosno. Uglavnom su na teret svojih roditelja i vrlo često i iznimno siromašnih obitelji. Zato smo sretni što danas imamo dionike iz svih sektora gospodarstva, obrtništva, udruga, institucija iz obje navedene županije te iz Zagreba jer nam je želja da se ovom problematikom društvo još više bavi – rekla je predsjednica Jaglaca Đurđa Šimatović.

Konferencija Jaglac 2 Durda Simatovic

Najavila je i nastavak obilježavanja velikog jubileja ove udruge do kraja godine.

-U nastavku godine još planiramo organizirati svečanost za naše članove i za kraj u prosincu, točnije 3. prosinca na Dan osoba s invaliditetom i 5. prosinca na Dan volontera imat ćemo našu tradicionalnu priredbu – zaključila je Šimatović.

Prvom danu konferencije nazočio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister koji je pozdravio ovu ideju Jaglaca.

Konferencija Jaglac 3

-Pozdravljam sve u ime župana Igora Androvića i kako mi kao Grad, tako i Županija imaju iznimnu suradnju s Udrugom Jaglac i jedni i drugi smo tu kako bi pomogli ovoj hvalevrijednoj udruzi u njihovom vrijednom radu. Projekti ove udruge su posebno kvalitetni i vrijedni i želja nam je pomagati i dalje i dati svoj obol u rješavanju ovog važnog problema jer osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama moraju biti ravnopravni dio društvene zajednice u svakom segmentu života – rekao je Rister.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

Konferencija Jaglac 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content