Gradska knjižnica Našice slavi 185. rođendan: Simbol dugogodišnje tradicije, školstva, obrazovanja i čuvanja baštine

Gradska knjižnica Našice proslavlja svoj 185. rođendan. Simbol je ona dugogodišnje tradicije, školstva, obrazovanja i čuvanja baštine u našem gradu. Tim povodom našičku knjižnicu osobno je posjetio gradonačelnik Krešimir Kašuba, zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Manuelom Pintarić, poželivši puno uspjeha i u daljnjem radu.

– Današnja proslava još je jedno priznanje dugoj tradiciji kulture u Našicama, kako školstva tako i knjižničarstva. Prva knjižnica otvorena je u prostorima starog hotela, nakon toga preseljena je u dvorac, a sada doživljava potpunu transformaciju u moderno izdanje. Konačnim preseljenjem u Gregerovu vilu Gradska knjižnica Našice djelovat će na pet etaža i na gotovo 1100 m2. To će, uz drugu bogatu povijest i sadašnjost, Našice činiti urbanom kulturnom sredinom – rekao je gradonačelnik i prisjetio se da su Našice s franjevcima poznate još od srednjeg vijeka, prije otprilike 500 godina, kada su i zabilježeni prvi početci školstva.

1652432932158 1920x1280 1
Foto: nasice.hr

Točan datum osnivanja našičke knjižnice je 14. svibnja 1837. godine, a uoči njega građanima je omogućen besplatan upis odnosno produljenje članarine.

– S ponosom danas proslavljamo 185. rođendan knjižnice, jer smo jedna od starijih knjižnica na području Slavonije. Drago mi je da ćemo uz ovaj rođendan obilježiti i 40. godišnjicu rada naše djelatnice. Ovu godinu svakako će obilježiti i željno iščekivano preseljenje u naš novi prostor što nam je dodatna motivacija da radimo još više. Jedva čekamo raditi ono što smo i zamislili, i onim tempom kojeg smo imali, od promocija knjiga, predavanja i raznih radionica, a sve kako bi se što više približili našim korisnicima. Naš je glavni cilj da korisnici prostor knjižnice osvijeste kao svoj treći životni prostor – rekla je ravnateljica knjižnice Silvija Šokić.

Ovom prigodom Gradskoj knjižnici Našice predano je i nekoliko primjeraka Informativnog glasila Grada Našica Našičke novine.

(nasice.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content