Rođendanska čestitka: Prekrasan koncert Simfonijskog orkestra dvaju škola uz praizvedbu himne grada Virovitice

Večeras (četvrtak) je trebalo biti na Šetnici u centru grada, na koncertu Simfonijskog orkestra koji već pet godina okuplja učenike, studente i profesore ne samo domaćina,  Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, već i Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara. 

Publici je koncert pod nazivom “Simfonija u mom gradu” bila druga rođendanska poslastica kojom je virovitička Glazbena škola za svoj 136. rođendan počastila sugrađane i goste koji su stigli iz drugih gradova. Orkestar je vodio maestro Tomislav Vrabac. 

Koncert je otvorio gradonačelnik Ivica Kirin, napomenuvši kako je riječ o vrhunskom glazbenom događaju i poveznici dvaju gradova koji na ovaj način njeguju ne samo kulturu, već i prijateljstvo. U gotovo dvosatnoj rapsodiji publika je mogla čuti posebne izvedbe, od klasike do filmskih glazbenih hitova, između ostalog, teme iz filmova Skyfall, Gladijator, Indiana Jones, Kralj Lavova, Ratovi zvijezda, Dobar, loš, zao… 

MG 1795

Da uz talentirane glazbenike na instrumentima orkestar čuva i vrhunske soliste pokazali su Barbara Bogojević Brdar, kao i Vatroslav Maltar. On je pak imao čast izvesti po prvi puta himnu grada Virovitice, čiji tekst potpisuje Ljiljana Tonček, a glazbu i aranžman Jurica Hrenić.  

(RIJEČI HIMNE)

U utvrdi staroj blizu rijeke Drave
kraljevi mnogi sanjali su san 

da postaneš gradom mira i slobode 
i putevi svi neka tebi vode. 

Požari mnogi, potres, strana sila, 
nisu ti mogli slomiti krila. 

Ti si k’o ptica što letiš visoko 
dok štiti te i čuva naš sveti Roko. 

Na grbu tvome kao bedem stoji
junačko srce zlatnoga lava. 

Virovitica, grade, ponosno ti rasti, 
domovini našoj ti si čast i slava. 

Dvorac te krasi najmiliji grade 
svakom tko te voli postao si dom. 

Mostovi tvoji spajaju ljude 
i zauvijek ćeš živjeti u srcu mom.

Nije izostao ni neobičan nastup, za koji je zaslužan Jurica Hrenić i to na – pisaćoj mašini. 

MG 1807

Na kraju, pun emocija, ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Damir Mihaljević zahvalio je svima koji su sviranjem, solističkim nastupima, pa i samom potporom iz publike učinili i ovu večer posebnom.

NA POZORNICI 90 IZVOĐAČA 

Prigodnim poklonima uz birane riječi darivao je Ninu Presečan, ravnateljicu GŠ Vatroslav Lisinski iz Bjelovara, solisticu Barbaru Bogojević Brdar, solista Vatroslava Maltara i maestra Tomislava Vrabeca, kojeg je posebno pohvalio za trud i odricanje u svih pet godina postojanja okrestra koji je na ponos dvama gradovima.

Svoj poklon Ljiljana Tonček preuzet će naknadno, najavio je ravnatelj s pozornice, na kojoj je danas nastupilo 90 izvođača i pokazalo ne samo raskoš i ljepotu zvuka, u nastup uložen trud i talent, već i ljubav i poštovanje prema glazbi koja je u stanju publiku prenijeti u jedan novi svijet. 

Nakon ovacija publike i posljednje skladbe, maestro Tomislav Vrabac zahvalio je svim izvođačima na tome što su se odazvali pozivu za večerašnju “Simfoniju” te kolegama koje su mu pomagale u organizaciji iste. Posebno je zahvalio supruzi Nikolini na najvećoj podršci. 

Bio je to koncert na koji je zaista trebalo doći, a tek mali djelić atmosfere možete vidjeti u našoj foto galeriji i video zapisu. (www.icv.hr, mlo, foto i video: M. Rođak)  

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content