Sedmorica mljekara, koji su se udružili u Udrugu “Mliječni put” – u virovitičkoj će “Sirani” proizvoditi “100 posto hrvatsko” mlijeko, sir i vrhnje

Virovitičko-podravska županija napravila je značajan korak prema spašavanju mljekarske industrije na ovom području. Naime, sedmorica mljekara, koji su se udružili u udrugu “Mliječni put”, potpisali su ugovor s Tehnološko-inovacijskim centrom, o zakupu Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, u kojem će od ovog ljeta početi proizvoditi sir i mliječne prerađevine. Bit će to 100 posto hrvatski proizvod.

-Mi smo u taj projekt krenuli 2013. godine, upravo s ciljem pomoći mljekarima i mljekarskoj industriji Virovitičko-podravske županije. Bio je ovo dug put od ideje do realizacije – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Naime, Virovitičko-podravska županija je prijavljivala projekt na EU fondove, no tek je “zeleno svjetlo” dobiveno kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, uz punu potporu Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici jedan od najvažnijih razvojnih projekata Virovitičko-podravske županije, vrijedan 41 milijun kuna, za što je Vlada RH, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, kroz navedeni razvojni sporazum izdvojila – 36 milijuna kuna. Projekt se provodio s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, dok je zemljište Virovitičko-podravskoj županiji za gradnju darovao grad Virovitica.

Nakon izgradnje i opremanja centra, Virovitičko-podravska županija je, nakon suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, raspisala natječaj za upravljanje, na koji se javio Tehnološko-inovacijski centar, koji u svom djelokrugu rada ima – odsjek za mlijeko i on će mljekarima, u budućnost proizvodnji davati značajnu podršku.

-Pred nama su izazovna vremena, ali smatramo kako je ovo dobar put i vjerujem u uspjeh. Centar je izgrađen, a mi smo našli model, kako bi njime upravljali upravo oni koji se bave mlijekom i proizvodima od mlijeka – naši mljekari – kazao je župan Igor Andrović.

Ugovor o zakupu, s ravnateljicom tehnološko-inovacijskog centra, Ivanom Nemet, potpisao je predsjednik udruge Mliječni put, Mario Rengel. On je optimističan, jer dobili su “ključ u ruke” gotove mljekare, a proizvodnjom vlastitog proizvoda iz vlastitog mlijeka, bit će i konkurentniji na tržištu.

-Ovo je definitivno spas za proizvođače mlijeka. Mi smo spremni dati i veću cijenu proizvođačima mlijeka, onima koji također žele biti dio ove priče, a s ciljem kako bi naša proizvodnja opstala, jer znamo što znači raditi s minusom. Zahvaljujemo se i Virovitičko-podravskoj županiji na podršci, jer bez te podrške teško bi ulazili u ovu priču. Vjerujem da je ovo pozitivna priča i da ćemo uspjeti u svojoj namjeri – kazao nam Mario Rengel.

Tvrdi kako mu se u zadnje vrijeme javljaju veliki i mali hotelijeri, jer i njih zanima 100 postotni domaći proizvod. Što će sve “izlaziti” iz virovitičke “sirane”?

-Hrvatski hotelijeri žele domaći proizvod, žele da on bude kvalitetan. Mi ćemo im upravo to i ponuditi. Proizvod ćemo mlijeko, svježi sir, tvrde i polutvrde sireve, jogurt i vrhnje.

Prvi proizvodi mogu se očekivati već ovo ljeto.

-Nakon papirologije koju još moramo odraditi, očekujemo da ćemo kroz nekih 45 dana imati naš domaći proizvod. Ime? Imamo tri opcije, uskoro ćemo upoznati javnost s imenom. Bit će zanimljivo – zagonetno će Rengel.

Koliko je u ovoj priči mljekara s područja Virovitičko-podravske županije.

-Trenutno nas je sedmero, no otvoreni smo za suradnju. Već danas imamo za preradu osiguranih 5.000, a cilj nam je 10.000 litara – zaključio je Rengel.

Ovaj centar, pruža mogućnosti i razvojnih istraživanja kroz korištenje novih tehnologija, razvoj i stvaranja prototipa mliječnih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama, u čemu će punu podršku dati Tehnološko-inovacijski centar.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content