Sjećanje na generala Imru Agotića: Nemjerljiv je njegov doprinos u obrani Hrvatske i njezinog neba od neprijateljskih zrakoplova

Sjećanje na generala Imru Agotića, prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u povodu 10. godišnjice njegove smrti upriličeno je u Gorjanima kod Đakova, generalovom rodnom mjestu, a organizirala ga je Udruga veterana 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo

Ispred Agotićeve rodne kuće, na kojoj je spomen-ploča koju su podigli Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Općina Gorjan, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Uz suprugu Anu i druge članove obitelji, vijence su položili izaslanik ministra hrvatskih branitelja, zamjenik osječko-baranjskog župana Mate Lukić te predstavnici općine Gorjani, grada Đakova, kao i članovi udruge organizatora i drugih braniteljskih udruga.

IMG 3710
Foto: OBŽ

O liku i djelu Imre Agotića govorio je izaslanik ministra Medveda, zamjenik župana Mato Lukić, podsjetivši na Agotićev nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske i njezinog neba od neprijateljskih zrakoplova.

– Čast svake svjetske vojske bi bila imati takvog profesionalca i čovjeka u svojim redovima. Mi smo svi skupa u Hrvatskoj bili privilegirani imati takvog profesionalca i čovjek koji je dao ogroman doprinos u stvaranju Hrvatske vojske. Koliko je u njega imao povjerenja prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman govori to da mu je dao vrlo teške zadatke, a to su pregovori s juugoslovenskom armijom o napuštanju vojarni u RH, a isto tako i kao zapovjedniku ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Lukić.

Imre Agotić je rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, pokraj Đakova, a široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik HRZ-a te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto ’95. i Oluja.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content