U JU Kopački rit predstavljen projekt evidentiranja posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima: 8 nacionalnih parkova, 12 parkova prirode i 2 rezervata bez definiranih granica u katastarskim planovima

Evidentiranje posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima je projekt kojeg provodi Državna geodetska uprava, a sufinanciran je sredstvima iz Kohezijskog fonda EU-a u iznosu od 31.173.724,75 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 36.674.970,00 kn. EPPR se provodi u periodu od 1. veljače 2019. do 31. prosinca 2022. godine.

Cilj EPPR-a je katastarska izmjera vanjskih granica zaštićenih područja Republike Hrvatske. Projektom je obuhvaćeno 8 nacionalnih parkova, 12 parkova prirode i dva stroga rezervata.

– Za većinu zaštićenih područja se ne zna egzaktno koje katastarske čestice se nalaze unutar granica zaštićenih područja i to zato što granice zaštićenih područja nikad nisu prenesene na katastarske planove. Poseban pravni režim, kao i pravo prvokupa, do danas nisu upisani u službene registre na većem dijelu površine zaštićenih područja, zbog čega tijela koja su nadležna za zaštitu prirode često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode- ističu iz Državne geodetske uprave.

Osim katastarske izmjere na navedenim područjima, Državna geodetska uprava u svakom od navedenih područja organizira javne tribine na kojima će biti predstavljen projekt, njegovi ciljevi, utjecaj na okoliš, te utjecaj na imovinsko-pravne odnose s privatnim vlasnicima.

Jedna od takvih tribina održana je i jučer (utorak) u prostorijama Javne ustanove Kopački rit u Kopačevu.

– Rijeke Drava i Dunav zaslužne su za nastanak Kopačkog rita i za tzv. unutrašnju deltu koja ne postoji ni kod jedne druge europske rijeke. Kopački rit zbog ovog fenomena ima svjetski značaj. Zato je zadaća svih nas da područje parka prirode bude zaštićeno u što većoj mjeri te da se postigne ravnoteža između prirode i ljudi koji žive i rade na ovom području. Učinit ćemo sve što je moguće da pružimo što više informacija privatnim vlasnicima o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima- izjavio je za medije ravnatelj Parka prirode Kopački rit, Ivo Bašić.

Do sada su javne tribine održane za područja NP Risnjak, PP Biokovo, NP Kornati, NP Sjeverni Velebit, NP Brijuni, PP Lonjsko polje i PP Telašćica.

Za sutra (četvrtak) najavljena je javna tribina u NP Paklenica, zatim je na redu PP Velebit, pa Vransko jezero I na kraju za 3. lipnja je predviđena javna tribina u NP Mljetu.

(www.icv.hr, tj, foto: ilustracija)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content