U Starogradačkom Marofu otvorena Etno zbirka “Marofska iža”

Etno zbirka “Marofska iža”, na kojoj su vrijedno radile članice Kulturno-umjetničkog društva “Podravka” iz Starogradačkog Marofa, danas (nedjelja) je otvorena za javnost. Koliki značaj za očuvanje tradicije i kulturne baštine ovoga kraja ima jedna ovakva zbirka, dokazalo je i mnoštvo posjetitelja koji su došli pogledati kako je nekada izgledala “Marofska iža”.

– U suradnji s Općinom Pitomačom koja nam je ustupila prostorije stare škole, danas smo otvorili našu Etno zbirku “Marofska iža”. Prikupili smo sve potrebne predmete za zbirku i mogu reći da smo iznimno sretni i zadovoljni što smo uspjeli u tome. Nismo gotovi, još uvijek skupljamo i upotpunjujemo našu zbirku i ne planiramo stati samo na tome – rekla je predsjednica Društva Željka Mihoković.

DSCN8532-Custom– Na ulazu u zbirku nalaze se fotografije nekadašnjih polaznika škole, a u drugoj prostoriji tadašnjih tamburaša, Burlica i Graničara, nalaze se slike KUD-a koji djeluje već 26 godina. Također, u Etno zbirci nalaze se predmeti stari i više od sto godina. A za prikupljanje svih tih predmeta zahvaljujem mještanima, članovima Društva, kao i svima u županiji koji su dali svoj doprinos i pomogli nam – dodaje predsjednica Željka.

U prostorijama zbirke nalazi se stara freska obojena 1962. godine, učitelja Franje Hotije. Također Slavko Galjar naslikao je sliku po kojoj je današnja kapelica u Starogradačkom Marofu dobila ime, a u Etno zbirci se nalazi opis njegovih djela kao i opis oba tamburaška sastava od kojih još i danas dvojica tamburaša sviraju u KUD-u.

Između ostalih, na otvorenju Etno zbirke sudjelovao je i zamjenik načelnika općine Pitomača Marin Aragović, koji je službeno i otvorio Etno zbirku.

DSCN8576-Custom– Drago mi je da smo danas otvorili ovu Etno zbirku u kojoj su članice Kulturno-umjetničkog društva “Podravka” iz Starogradačkog Marofa pokazale život naših starih. Time je omogućeno svim posjetiteljima i našoj djeci da vide tradiciju i običaje našega kraja te tako čuvamo kulturnu baštinu naše Podravine. Zahvaljujem svim članicama i članovima KUD-a na radu i sudjelovanju na svim manifestacijama u općini te na humanitarnom radu. Ujedno, nagrada za njihov trud i rad dolazi, nadam se, za mjesec dana kada ćemo otvoriti dugoočekivani novi društveni i vatrogasni dom ovdje u Starogradačkom Marofu – rekao je zamjenik načelnika Marin Aragović.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content