Udruženje obrtnika Orahovica održalo godišnju skupštinu: Dušanu Brajnoviću nagrada za 40 godina rada u obrtništvu

Udruženje obrtnika Orahovica održalo je godišnju skupštinu na kojoj je prezentiran i više nego pozitivnim ocijenjen rad orahovačkih obrtnika. Skupštini su nazočili orahovački gradonačelnik Saša Rister, predsjednik Županijske obrtničke komore VPŽ Stjepan Kenjerić, tajnik Božidar Jeremić te mnoštvo orahovačkih obrtnika.

Predsjednik Udruženja Damir Vanek podnoseći izvješće o radu naglasio je kako nakon niza godina imaju najveći broj upisanih.

– U 2021. je nakon dužeg vremena više prijavljenih nego odjavljenih obrta. U brojkama je to 40 prijavljenih i 20 odjavljenih, što je podatak koji nas uistinu raduje.
Isto tako nakon dužeg vremena naše udruženje ima 215 obrta. Ako to usporedimo s prošlim godinama, mogu sa zadovoljstvom reći da toliko nismo imali od 2016. godine, a od prije dvije godine broj se povećao za 23 nova obrta – rekao je predsjednik Vanek.

Udruzenje-obrtnika-3-Danir-Vanek

U nastavku su podnesena i sva ostala izvješća, koja su na kraju jednoglasno i prihvaćena, kao i planovi i program rada. Predsjednik Vanek naglasio je izuzetnu suradnju s Gradom i gradonačelnikom Sašom Risterom posebno oko sastavljanja plana za poticaje i pomoć obrtnicima, a isto je potvrdio i gradonačelnik Saša Rister.

– Veseli me činjenica o povećanom broju obrtnika. Siguran sam da su tome pridonijeli i poticaji Grada, ali isto tako i Države. Osim toga, vjerujem kako je tom podatku pridonio i naš Poduzetnički inkubator koji je dostupan svima i danas u njemu ima samo jedno ili dva slobodna mjesta. Moram zahvaliti našem udruženju na odličnoj suradnji s nama kao Gradom, a mogu reći da uskoro očekujemo i otvaranje Javnog poziva za poduzetnike. Neke stvari, u odnosu na prošli natječaj, promijenit ćemo i donijeti još nekoliko određenih kriterija u dogovoru s predsjednikom Vanekom, kako bi sve bilo maksimalno pošteno i korektno. U proračunu trenutno imamo 500 tisuća kuna za poticaje u poduzetništvu, a ako bude interesa za više i sredstva to budu dopuštala, pokušat ćemo osigurati još sredstava putem rebalansa proračuna – rekao je Rister.

Udruzenje-obrtnika-7

O novitetima u Hrvatskoj obrtničkoj komori govorio je predsjednik ŽOK-a Stjepan Kenjerić, naglasivši kako je Vlada RH donijela prijedlog o ukidanju obrtništava kao glavnih nosioca poslovanja, odnosno ukidaju im se žiro-računi.

– To je sve još na Vladi, čeka se njihova konačna odluka. Riječ je o tome da bi se sva udruženja financirala s jednog računa, onog zajedničkog Udruženja obrtnika koje bi bilo smješteno u Virovitici. Ono što je važno, kako god sve završi, jest da će orahovačko Udruženje ostati u svom prostoru i sastavu, malo će nam se jedino smanjiti komorski doprinos jer bi središnje udruženje dijelilo novac prema broju članova, odnosno upisanih obrta. Naša županjska podružnica je bila protiv toga i to smo prenijeli HOK-u, jer se time ništa ne dobiva i to neće donijeti neke bolje odnose ili više sredstava obrtnicima. Nadamo se da će i svi ostali uvidjeti da je to promašaj i da će se odustati od toga. Mi smo u HOK-u osnovali povjerenstvo koje će ići na pregovore s ministrom kako bi sve pokušali riješiti – rekao je Kenjerić.

Udruzenje-obrtnika-6

Na kraju skupštine uručena su posebna priznanja, povelje i plakete. Gradonačelnik Saša Rister uručio je orahovačkim obrtnicima priznanja za dugogodišnje djelovanje u obrtništvu za 2021. i 2022. godini pa su tako za 20 godina nagrađeni Dušan Knežević i Damir Knežević (2021.) te Sanja Božinoski, Darko Čiš i Danijel Magečić (2022.).

Za 25 godina obrtništva nagrađeni su Jasminka Jurčević i Domagoj Kolarić (2021.) i Dinko Cigler, Predrag Gvozdenović, Blaženko Vinković, Josip Knez, Danijel Nikšić i Damir Vanek (2022.).

Priznanje za 30 godina obrta primio je Hamza Čočaj (2021.), za 35 godina Stanislav Puhanić i Franjo Vulić (2021.). Najveće priznanje za punih 40 godina u obrtništvu (2021.) primio je Dušan Brajnović, koji je i javno zahvalio Udruženju na potpori te svim obrtnicima poželio puno zdravlja i daljnjeg dobrog poslovanja.

Udruzenje-obrtnika-2

Predsjednik ŽOK-a Stjepan Kenjerić uručio je posebne zahvalnice i povelje HOK-a pa su tako za poseban doprinos obrtništvu nagrađeni Saša Rister, Boris Steiner i Nataša Majstorović, priznanja za doprinos obrtništvu dobili su Krešimir Jakobek i Dušan Knežević, a povelje za poseban rad u obrtništvu dobili su Stanislav Puhanić i Franjo Vulić. U ime nagrađenih zahvalio je gradonačelnik Saša Rister, rekavši kako dobar i uspješan obrtnik čini i grad boljim i uspješnijim, te na kraju poželio svim obrtnicima puno posla i uspješno poslovanje.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content