Fête de la Musique u Udruzi AUM uz zvučne zdjele za duboko opuštanje

Svjetski dan glazbe obilježava se od 1982. godine. Te je godine 21. lipnja u Francuskoj održana prva manifestacija Fête de la Musique čiji je cilj bio slaviti glazbu, pružiti podršku glazbenicima amaterima i profesionalcima, upoznati javnost s raznovrsnim glazbenim žanrovima, učiniti glazbu dostupnu svima.

Riječ je o simboličnom danu ljetnog solsticija, kada je dan na sjevernoj Zemljinoj polutki najduži te kalendarski počinje ljeto i raznim glazbenim priredbama upućuje se na važnost glazbe u životu pojedinca.

– U Udruzi AUM Svjetski dan glazbe, koji se obilježava u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima, obilježili smo na radionici sa Super Kidsima, djecom od 4 do 14 godina, svirajući tibetanske i terapijske zvučne zdjele kao i razne druge instrumente za opuštanje, meditaciju i smirivanje uma – rekla nam je predsjednica udruge Svjetlana Dupan, koja je vodila radionicu pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije.

– Peter Hess terapijske zvučne zdjele, koje koristimo u radu s djecom ali i s odraslima, proizvedene su koristeći se drevnim znanjem o proizvodnji i sastavu materijala tradicionalnih zvučnih zdjela za zvučnu masažu. Proizvedene su ručno od 12 metala i koriste se za zvučne terapije na cijelom tijelu, posebno na zglobovima jer se odlikuju snažnim vibracijama. Zvučne zdjele spadaju u vibracijsku medicinu jer tijelu i organima vraćaju prvobitnu frekvenciju zdravlja, kreiraju vibracijski zvuk harmonije na frekvenciji koji djeluje na živčani sustav tako da izaziva opuštanje, usporavanje aktivnosti tijela kao što su disanje, rad mozga i srca te ujedno otpušta bol – pojasnila je Dupan te dodala kako je Studija iz 2016. godine na Institutu za mozak i kreativnost Sveučilišta Južne Kalifornije otkrila da glazbena iskustva u djetinjstvu mogu ubrzati razvoj mozga, posebno u područjima usvajanja jezika i vještine čitanja te razumijevanja govora, dok igra instrumentima može poboljšati rješavanje matematičkih problema.

Foto 1 9

– Potvrđeno je da glazba obuhvaća sva područja razvoja djeteta i razvija korisne vještine za školu: intelektualne, emocionalne, motoričke i komunikacijske, a utječe i na ukupnu pismenost. Pomaže tijelu i umu da rade zajedno, pomaže u razvoju emocionalne inteligencije, pismenosti i društvenih vještina – zaključila je Dupan te pozvala sve zainteresirane da se pridruže članovima udruge AUM na sljedećim glazbenim putovanjima mira i zdravlja, na terapijama zvukom, zvučnim meditacijama ili samo svirajući ove čarobne instrumente pod vodstvom predsjednice Udruge AUM Svjetlane Dupan, certificiranom terapeutkinjom zvukom s obukom u Indiji.

(www.icv.hr, adf, AUM Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content