Gdje su najpovoljniji APN krediti?

APN krediti su jedan od najboljih načina financiranja prve nekretnine za mlade. Prednost ovog kredita nad ostalim vrstama je što su to bespovratna sredstva koja Vam osigurava država. Ako zadovoljite propisane uvjete, vrlo je vjerojatno da ćete i dobiti odobrenje za kredit.

Jedna od bitnih stavki koja se razlikuje kod APN kredita je regija gdje predajete zahtjev za kredit. Postotak subvencioniranja se kreće od 30% do 51%. To znači da ako je iznos vašeg stambenog kredita 100.000 eura i u mjestu ste gdje je subvencija 51%, država će vam platiti 51.000 eura od kredita.

Koja mjesta imaju najveće subvencije?

Kao što smo već spomenuli ranije, neka mjesta imaju veće subvencije. Razlog leži u tome da se mlade potiče da kupe nekretninu u manje razvijenim mjestima. Tako se popravlja demografska slika i smanjuje financijska centralizacija u velikim gradovima.

Na listi naselja s najvećim subvencijama se nalaze:

  • Berek
  • Okučani
  • Vojnić
  • Cetingrad
  • Jasenovac

Unutar ove liste se nalazi preko 70 naselja koja imaju indeks razvijenosti 1 i 51% subvencije. Ova naselja većinom imaju mali broj stanovnika što se nekima ne sviđa, no, tu su i druge mogućnosti poput većih gradova s manjim postotkom subvencije.

Tako npr. ako želite dobiti APN kredit za nekretninu u Zagrebu, država Vam može olakšati kredit s 30% subvencije. Ovo je i dalje znatno olakšanje, pogotovo s obzirom na trenutno stanje s cijenama nekretnina. Posebno su zanimljiva mjesta u Slavoniji ako radite u struci za koju ima dovoljno posla.

Većina slavonskih gradova osim Osijeka ima subvencije preko 40%. U ovu skupinu spadaju:

  • Đakovo
  • Donji Miholjac
  • Beli Manastir
  • Valpovo
  • Čepin

Ako planirate kupiti nekretninu, mladi ste i mislite da ispunjavate sve uvjete, postoji lakši način da se ugovore APN krediti. Riječ je o besplatnom alatu dostupnom na portalu moj-bankar.hr. Uz pomoć ovog alata možete potpuno besplatno dobiti pomoć u rješavanju dokumentaciju.

Tko sve može dobiti APN?

APN kredit ne može dobiti baš svatko. Postoje jasno propisani uvjeti koje morate zadovoljiti kako bi se mogli prijaviti. Prvi ovakav uvjet je da osoba koja podnosi zahtjev ne smije biti starija od 45 godina.

Također, prijaviti se možete samo ako ni Vi ni vaši partneri nemate nekretninu u vlasništvu. Jedina iznimka je ako prodajete jedinu nekretninu radi kupovine veće nekretnine. U slučaju da ne zadovoljavate ova dva osnovna uvjeta, ne možete predati zahtjev za APN kredit.

Kako bi APN ostao pomoć mladim obiteljima, a ne sredstvo koje se iskorištava, maksimalan iznos kredita koji može biti subvencioniran je 100.000 eura. Ako uzmete veći kredit, npr. 150.000, subvencija će se odnositi samo na početnih 100.000 eura.

Osim fiksnog iznosa, također se gleda i cijena po kvadratu. Stan ne smije biti skuplji od 1500 eura po kvadratu. Ako je skuplji, razlika u cijeni vam se ne subvencionira. Ovo je dobar način da se preventiraju manipulacije, odnosno kako se ne bi dopustila prodaja malih stanova po cijeni koja je troduplo veća od tržišne.

Ako ste se pitali možete li iznajmljivati stan za koji ste dobili subvenciju, odgovor je da. Jedina prepreka je što to ne možete učiniti odmah već tek nakon 2 godine od isteka subvencije. Tako da ako ste mislili iskoristiti APN samo da bi iznajmljivali stan, morate biti svjesni te činjenice. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content