HGK: Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućit će bržu i bolju raspodjelu državnog zemljišta poljoprivrednicima

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica danas je u svojim prostorijama u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede RH organizirala predavanja za predstavnike poljoprivrednih i drugih tvrtki na temu Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2023. do 2027. i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

IMG_20220615_100402-CustomO prvoj temi govorio je voditelj Službe za razvoj lokalne zajednice Uprave za potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede RH Ivan Ciprijan koji je tom prigodom istaknuo optimizam mogućnostima koje taj Strateški plan nudi, a koji će i biti u skladu s ciljevima EU.

– Plan je u svakom slučaju sveobuhvatan jer za razliku od plana u tekućem razdoblju, obuhvaća puno više, jer radi se o dokumentu koji sada sadrži pored ruralnog razvoja i, takozvana, izravna plaćanja, ali i sektorske programe koji su do sada bili izdvojeni iz programa ruralnog razvoja. Sam Strateški plan je još u procesu izrade, a trenutno smo u procesu strukturnog dijaloga sa Europskom komisijom kako bi se isti dovršio, odnosno odobrio od strane EU i početkom iduće godine krenuo u svoju primjenu.

Važno je još napomenuti da Ministarstvo poljoprivrede RH putem nadležne uprave, ali putem i svojih kolega savjetodavaca nastoji pružiti što više informacija na različite načine, od održavanja edukativnih radionica do korisnih informacija na mrežnim stranicama Ministarstva i društvenim medijima – rekao je tom prigodom Ivan Ciprijan.

IMG_20220615_100513-CustomVoditeljica Službe za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede RH Snježana Kraml, govoreći o svojoj temi napomenula je da je krajem prošlog mjeseca na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će uvelike olakšati dodjelu državnog zemljišta poljoprivrednicima.

– Držimo da je izmjenom zakona napravljen značajan iskorak koji će ubrzati i poboljšati raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Najveći broj izmjena odnosi se na samo raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i postupke provedbe natječaja za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, dakle situacije koje su životno bitne samim poljoprivrednicima, odnosno kako doći do poljoprivrednog zemljišta. Novosti koje izmjena donosi su u proceduri raspisivanja natječaja jer županije više ne sudjeluju u postupku raspisivanja natječaja, što bi trebalo doprinijeti bržoj i efikasnijoj provedbi natječaja. Također je i izmijenjen način utvrđivanja najpovoljnijeg ponuditelja u natječaju jer se uvodi bodovanje kao način na temelju kojeg se analiziraju ponude i utvrđuju najpovoljniji kandidati. Rok za prijavu traje tri mjeseca od objave, odnosno od 28. svibnja 2022., dok je rok za dodjelu zemljišta krajem ove godine – napomenula je između ostalog Snježana Kraml.

Na početku predavanja sve nazočne je pozdravio i predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content