IVANJE 2022. Goran Manestar pobjednik tradicionalne 36. Moto alke u klasi jednosjed, Josip Galović i Josip Lukačić zlatni u klasi dvosjed

I dok Sinj ima nadaleko poznatu Alku na konjima, u Špišić Bukovici se ona održava na motorima. Moto alka originalan je i izvorni proizvod nastao upravo prema uzoru na sinjsku Alku. U samom središtu naselja održava se svake godine, posljednjih godina u lipnju povodom Ivanja – Dana općine Špišić Bukovica. Tradicija je to duga 36 godina, koju danas njeguje i organizira Moto klub “Alka”. Svake godine okuplja znatan broj gledatelja i natjecatelja koji se natječu u kategorijama jednosjeda i dvosjeda.

MG 0254

Uz tradicionalnu 36. Moto alku, danas (subota) je održana i 6. Moto alka za osobe s invaliditetom o kojoj smo pisali ranije, kao i moto igre, odnosno defile motora ulicama Špišić Bukovice, a ‘šlag na tortu’ bio je koncert osječkog rock sastava O.K. Club, koji posljednih godina djeluje kao rock trio i jedna je od najboljih predgrupa velikim imenima moto susreta.

Podsjetimo, prošlogodišnji naslov u klasi jednosjed pripao je Ivanu Mihelčiću, dok su naslov u klasi dvosjed branili Tomislav Relić i Marijo Svetec. Ovogodišnja, 36. Moto alka donijela je i neka nova imena na pobjedničkom postolju.

Ljubitelji limenih vozila na dva kotača, uz svoje jureće ljubimce i uz mirnu ruku te dobru brzinu iskazali su vještine koje su i ove godine izmamile pljesak velikog broja nazočnih.

MG 0477

Moto alka u Špišić Bukovici održava se od 1987. godine. Vozila se čak i za vrijeme Domovinskog rata, ali i pandemije koronavirusa, pa je sada već jasno da ‘ništa’ ne može zaustaviti ovu bogatu moto tradiciju, a treba spomenuti kako Moto kluba “Alka” ove godine slavi svoj 35. rođendan.

Što se tiče pravila natjecanja, u klasi jednosjed, da bi rezultat bio valjan, mora se postići brzina od 35 do 45 kilometara na sat, dok je u klasi dvosjed potrebna brzina od 45 do 55 kilometara na sat i naravno cilj je pogoditi alku, a tim bolje ako pogodite u samu ‘sridu’. Bitno je i zadržati motor u ravnini, a najbitnije od svega je imati mirnu ruku.

MG 0503

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja u klasi jednosjed je Goran Manestar (MK Bjelovar). Drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjem pobjedniku Ivanu Mihelčiću (MK “Alka” Špišić Bukovica), dok je treći bio Alen Krce (MK Bjelovar).

MG 0520

Najskladniji i najspretniji par u klasi dvosjed bili su domaći dečki Josip Galović i Josip Lukačić, članovi MK “Alka”. Drugo mjesto osvojili su Goran Manestar i Filip Vuković iz MK Bjelovar, dok su brončani bili Mihael Antolić i Stjepan Deskar, članovi domaćeg Moto kluba “Alka”.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content