Na Crnom potoku održana komemoracija za ubijene hrvatske žrtve u vrijeme 2. svjetskog rata i poraća

Nedaleko od Našica na Crnom potoku, održana je komemoracija i sjećanje na ubijene hrvatske žrtve u vrijeme 2. svjetskog rata i poraća u organizaciji Udruge hrvatskih veterana Hrvatski domobran Našice. Komemoraciji su nazočili izaslanica ministra hrvatskih branitelja, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, dožupan Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća Našice Krešimir Žagar, predstavnici mnogih susjednih gradova i općina, političkih stranaka te ogranaka udruge Hrvatski domobran iz mnogih gradova od Varaždina i Zagreba do svih slavonskih. O događanjima na Crnom potoku gdje su masakrirani i ubijeni hrvatski vojnici i civili u vrijeme 2. svjetskog rata pričao je predsjednik Hrvatskog domobrana Našice Željko Tomić.

– Spomen obilježje na Crnom potoku je mjesto gdje se nalazi posljednje počivalište za preko 1600 hrvatskih vojnika i civila zarobljenih i ubijenih u lipnju 1945. godine. Neki izvori tvrde da ih je bilo i znatno više. Svaka osoba ima pravo na puninu u svetost života, a njihovi su životi okrutno uništeni i zločinački prekinuti. Tradiciju ovog okupljanja i komemoracije utemeljili su Grad Našice, Franjevački samostan te Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Našice, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske Našice da se istina nikada ne zaboravi jer samo istina oslobađa i rasvjetljava tamu i vodi u susret slobodi, pravdi i objektivnoj spoznaji. Upravo zbog toga Služba za prikupljanje, obradu i istraživanje saznanja o žrtvama 2.Svjetskog rata i poraća traga i dalje za podacima koji će dokumentirati istinu rasvijetliti povijesnu tminu skrivenu duboko u ovoj šumi pod lišćem, ali i u drugim jamama diljem Lijepe Naše – rekao je Tomić.

Zeljko Tomic

Velikom broju nazočnih obratio se potom i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba koji je naglasio kako je veliki broj nazočnih ljudi dokaz kako se niti jedno hrvatsko ime nikada neće zaboraviti.

– 77 godina je prošlo od ovih stravičnih zločina iz lipnja 1945. gdje su nedužne žrtve ubijene i masakrirane. Dužni smo prisjetiti se svih njih, pomoliti se za njih i odati im dužno poštovanje kao i svim žrtvama u našem Domovinskom ratu. Dužni smo to prije svega zbog naše djece i mladeži, nenametljivo, ali uvjerljivo pričati i promicati istinu od prije 77, ali i od prije 30 godina. Stoga hvala vam od srca svima koji ste došli, hvala hodočasnicima koji su pješice došli ovamo jer danas svi dišemo kao jedno hrvatsko srce – rekao je Kašuba.

IMG 4868

Prisutnima se obratio i zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić. 

– Slobodna i neovisna Domovina nešto je čime se trebamo svaki dan ponositi jer u sjećanjima mnoge su žrtve i mnoga je krv prolivena upravo za to. Herojima Domovinskog rata sloboda bijaše draža od života, oni koji su pali traju u nama koji živimo i dozvolite mi da upravo na ovom mjestu na kraju izreknem riječi pokojnog i prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana: ”Sve u uvijek za hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto” – neka nam vječno živi jedina i vječna Hrvatska – rekao je Miletić.

Josip Miletic

U nastavku komemoracije blagoslovljen je novi veliki križ s raspelom, dar autora Josipa Vukovića koji ga je izradio i posvetio žrtvama Crnog potoka. Komemoracija je nastavljena svetom misom koji su služili fra Petar Cvekan i fra Marijan Vidović iz Župe svetog Antuna Padovanskog Našice, a na kraju završena polaganjem vijenaca, aranžmana i lampiona kod spomen ploča ubijenih hrvatskih žrtava.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content