Nakon dvije godine pauze, održano “Tijelovo u Čačincima”: Procesija, smotra folklora i večer uz TS Dyaco

Nakon dvije godine stanke, tišine i vremena bez slavonske pjesme i zvuka tamburice, u Čačincima je konačno zasjalo slavonsko sunce pod kojim je ponovno zasvirala tamburica, zapjevana ”ravnica” i poskočila šokica, a sve u zagrljaju Tijela Kristova. Sve to je čačinačko Tijelovo, tradicionalna duhovno-kulturno-zabavna manifestacija koja je ove godine ponovno prikazana mnoštvu Čačinačana i gostiju u središtu mjesta i to u organizaciji Turističke zajednice općine, KUD-a i Župe Čačinci pod pokroviteljstvom Općine.

Sve je počelo svetom misom u čačinačkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, a potom je krenula Tijelovska procesija kroz četiri postaje ulicama mjesta uz vodstvo župnika velečasnog Nedjeljka Androša. Nakon procesije je uslijedila tradicionalna smotra folklora u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša koju je vodio legendarni Branko Uvodić.

Smotru su otvorili domaćini KUD Čačinci, prvo nastupom dječje folklorne skupine, a potom i odrasli premijernom izvedbom koreografije Baranjskih pjesama i plesova što je pokupilo ogroman pljesak pune dvorane. U nastavku su se još predstavili Dječja folklorna skupina KUD-a Suhopolje, KUD ”Đuro Pandža – Keka” Nijemci, KUD Križevci, SKUU ”Franjo Strapač” Markovac Našički, KUD ”Napredak” Podravski Podgajci i KUD ”Mikleuš”, a posebna atrakcija bio je kratak nastup uoči večernjeg koncerta Tamburaškog sastava Dyaco u kojem je i voditelj Branko Uvodić otpjevao “Viruj mi dado” od Slavonskih lola.

IMG_4621_Fotor

– Treći puta sam u Čačincima. Dva puta s ”Lijepom Našom” i evo sada na ovom prekrasnom Tijelovu. Moram odati priznanje KUD-u Čačinci i njihovoj predsjednici Emini Mužar na iznimnom trudu očuvanja naše tradicije i kulturne baštine jer to je naše najveće hrvatsko bogatstvo. Ovaj KUD ove godine puni 70  godine svoga neumornog i predanog rada i stoga sam na kraju manifestacije načelniku Alenu Jurencu dao u zadatak da koncem godine organizira veliki koncert u povodu ovog jubileja – rekao je Branko Uvodić.

Predsjednica KUD-a Čačinci Emina Mužar nije mogla sakriti zadovoljstvo uspješnom manifestacijom. 

– Presretna sam što smo nakon dvije godine opet tu, što smo sve ovo uspjeli pripremiti i posebno što su moje cure i dečki besprijekorno odradili novu koreografiju koja je iznimno zahtjevna. Hvala Branku Uvodiću, svim društvima, Dyacu, svima koji su barem na trenutak dali sebe za ovu organizaciju i posebno hvala Općini i Turističkoj zajednici na velikoj podršci i pomoći – rekla je Mužar, zadovoljstvo odrađenim dijelio je i načelnik Alen Jurenac.

– Iznimno sam zadovoljan cijelom ovom našom pričom oko Dana općine, sve je popraćeno velikim brojem prije svega naših Čačinčana, a onda i gostiju iz drugih mjesta. Ponosan sam na svoje Čačince, na ovu manifestaciju koju gajimo već punih deset godina i ona je danas ponos i zaštitni znak svoga mjesta. Pri kraju smo proslave Dana općine i sve ovo što smo pripremili je nešto će, siguran sam, svima zauvijek ostati u pamćenju – zaključio je Jurenac.                    

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content