Otvorena izložba “Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske”: Uvid u život prvog hrvatskog predsjednika od ranog djetinjstva do smrti

Riječ je o dokumentarnoj, multimedijalnoj i interaktivnoj izložbi koja pruža uvid u život prvog hrvatskog predsjednika od ranog djetinjstva do smrti 1999. godine. Na izložbi se mogu vidjeti sva odlikovanja Franje Tuđmana, predmeti iz njegovog života kao što su nalivpera, sve naočale koje je nosio te knjige pa čak i odjeća. Izložba će otvoriti horizonte i za one dijelove života Franje Tuđmana koji su javnosti manje poznati, a bit će otvorena tri tjedna.

mini IMG 5663

Čutura objašnjava kako ju vrijedi pogledati jer detaljno prikazuje jednu od najvažnijih figura hrvatske političke povijesti, Franju Tuđmana, i to u svim aspektima njegova života.

– On je bio znanstvenik, politički lider i posljednji europski državnik 20. stoljeća, ali i intelektualac, sportaš i domoljub koji je utkao cijelog sebe u stvaranje moderne Hrvatske. Nije bilo lako prikupiti građu za ovu izložbu i pripremiti sve legende koje idu uz predmete i fotografije, ali vrijedilo je truda– kazao je Čutura.

Zamjenik župana Josip Miletić prilikom jučerašnjeg (utorak) otvorenja izložbe istaknuo je nemjerljiv doprinos Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske neovisnosti.

mini IMG 5657

– Najveće djelo koje je učinio bilo je stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske, a tijekom najtežih trenutaka pokazao je svoj državnički karakter. Stvaranje naše domovine danas je trajni spomen na njegovo djelovanje, a kao prvi hrvatski predsjednik ostat će zapamćen kao otac moderne Republike Hrvatske– rekao je Miletić.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content