Pitomački obrtnici otkrili gastro ponudu i prirodne ljepote Parka prirode Kopački rit

Nakon uspješno organizirane Izložbe proizvoda i usluga u Udruženju obrtnika općine Pitomača, ponovno je bilo živo. Naime, kako je to predsjednik Udruženja Željko Šubić i najavio, organiziran je izlet u Kopački rit, naš poznati Park prirode još od 1967. godine.

U rano nedjeljno jutro, 12. lipnja, grupa obrtnica i obrtnika te članova njihovih obitelji, uputila se autobusom najprije u Osijek. Kratko zadržavanje u najvećem gradu Slavonije i Baranje iskoristili su za razgledanje Tvrđe i šetališta uz Dravu, a zatim je put nastavljen kroz Bilje prema Kopačkom ritu. Zašto je naziv “rit”, a ne “močvara”, gostima je uz dobrodošlicu objasnila Ružica Marušić, jedna od stručnih osoba koje brinu o ovom zaštićenom prirodnom blagu.

Nakon upoznavanja s osnovnim informacijama, posebnim vlakićem obavljen je prijevoz do male luke u kojoj su ih već čekale brodice s pogonom na struju “Labud” i “Štekavac”. Uz ugodnu vožnju jezerom “Veliki Sakadaš” i stručno vodstvo dvojice “ritskih vukova” razgledavan je čudesan krajolik poplavne doline Dunava te su stalno fotografirani kormorani, čaplje, rode, kornjače, orlovi i ostali životinjski i biljni svijet tog područja.

Nakon povratka u luku društvo je ogladnjelo, pa je ubrzo uslijedio dolazak u restoran “Didin konak”, koji se nalazi u neposrednoj blizini Parka. Domaćini su se zaista potrudili da nitko ne ostane gladan, pa su gosti mogli birati nekoliko vrsta ribe i mesa s prilozima, a bilo je tu i žabljih krakova te na kraju obvezne “gomboce”, tj. knedle sa šljivama.

Izlet je završio u kasnim popodnevnim satima povratkom u Pitomaču, uz dogovor da se s ovakvim izletima obvezno nastavi ubuduće te da svakako postanu dio obrtničke tradicije.

Na posljetku treba dodati kako je ovaj izlet pitomačkih obrtnika sponzorirao obrt “Autoprijevoznik” vlasnika Željka Šubića, predsjednika UO općine Pitomača.

(OK VPŽ)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content