Pri kraju radovi na Posjetiteljskom centru “Kuća čaja – oaza mira” u Špišić Bukovici: Turistička ponuda VPŽ kroz priču o ljekovitom bilju postat će još atraktivnija

Radovi na Posjetiteljskom centru “Kuća čaja – oaza mira” približavaju se kraju stoga je danas (utorak) u prostorijama Općine Špišić Bukovica održano predstavljanje ovog 9.410.745,66 kuna vrijednog projekta.

Riječ je o projektu koji je u 85-postotnom iznosu (7.997.026,88 kuna) sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i to u sklopu Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Uz punu potporu Virovitičko-podravske županije, partnerstvo potpisuju – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, uz savjetodavnu podršku Razvojne agencije VIDRA. Nositelj projekta je Općina Špišić Bukovica.

MG 0132

Predstavljanju projekta, između ostalih, nazočili su direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić i direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

“Kuća čaja – oaza mira” zasigurno je jedan od najvećih projekata na području općine Špišić Bukovica, a cilj mu je doprinijeti održivom korištenju prirodne baštine kroz razvoj prepoznatljivog i privlačnog turističkog odredišta, s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na području Slavonije, Baranje i Srijema. Realizacija projekta doprinijet će povećanju javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti na zaštićenim područjima, razvoju turizma, kao i porastu zaposlenosti te rastu i razvoju gospodarstva.

MG 0160

-Projekt “Kuća čaja – oaza mira” pri samom je kraju. Naša je općina jedno od najvećih područja u Europi kada govorimo o koncentraciji kamilice. Mislim da smo čak drugi u Hrvatskoj po proizvodnji kamilice, ali naravno imamo ovdje i tvrtke koje se bave i drugim ljekovitim biljem. Do nedavno nisam ni znao koliko zapravo ljekovitog bilja ima oko nas, gotovo da je svaka trava na neki svoj način zdrava i od velike je pomoći u prirodnoj medicini. Nadamo se da ćemo krajem ljeta već imati prve posjetitelje. Isto tako, nadamo se skorom završetku tehničkog pregleda i dobivanju uporabne dozvole, kako bi što prije mogli pripremiti program koji će se nalazi u Posjetiteljskom centru. Zahvaljujem partnerima na ovom projektu i svima koji su dali dio sebe u cijelu ovu priču. Očekujemo da će nam školarci biti prvi posjetitelji i da će mladi moći puno naučiti o ljekovitom bilju i narodnoj medicini. Kroz projekt planiramo zaposliti petero ljudi u naredne tri godine, a vjerujemo da će ta potreba ubrzo biti i veća – rekao je tom prigodom načelnik Hrvoje Miler u vjeri da će ovaj projekt biti ‘odskočna daska’ u turističkoj ponudi ne samo općine Špišić Bukovica, već i cijele Virovitičko-podravske županije.

MG 0147 2

Uz muzej čaja, bit će tu i suvenirnica, edukacijska dvorana i šest popratnih građevina kušaonica čaja u kojima će se moći doživjeti aromatično i eterično bilje kroz kušanje čaja, ulja i prirodne kozmetike.

U sklopu ovog projekta izrađen je i priručnik koji na zaista lijep način priča priču o ljekovitom bilju ovog kraja i staništa na kojima rastu. U priručniku je prikazano 15 najčešćih ljekovitih biljaka na području naselja Špišić Bukovica i okolice. Riječ je o samoniklim, većinom medonosnim i jestivim biljkama, a svakako treba izdvojiti kamilicu, jer već je poznato da ovdje raste “najbolja kamilica na globusu”, stoga će “Kuća čaja – oaza mira” u budućnosti biti “središte kamilice svijeta”. Isto tako, u sklopu ovog projekta izrađeni su i edukativni materijali (bojanke, slikovnice, letci i brošure).

MG 0094

-“Kuća čaja – oaza mira” vrlo je intrigantan naziv ovog projekta, ali i novog Posjetiteljskog centra koji će na poseban način sadržajno doprinijeti turističkoj priči na području općine Špišić Bukovica, kao i Virovitičko-podravske županije. S obzirom da je naša turistička priča po svom karakteru izrazito “zeleno opredijeljena”, riječ je o razvoju nevjerojatnih i uzbudljivih sadržaja, a u kontekstu je ekološkog turizma na lijepim područjima prirode. Dva velika područja prirode kod nas su pod zaštitom UNESCO-a, područje Papuka i područje uz rijeku Dravu. Na tim područjima su formirani timovi koji njima upravljaju, koji stvaraju doživljaje jedinstvene priče i to su sadržaji i destinacije koji su stekli već europsku, pa i svjetsku slavu. Glavni motiv dolaska posjetitelja je prije svega priroda, zeleni eko turizam i ova priča o ljekovitom bilju jedan je od najljepših primjera te vrste gospodarske djelatnosti u našoj zemlji. Predivan je to nastavak zelene, odnosno eko priče, divnog balansa i suodnosa čovjeka i prirode koja ga okružuje. Turistička slika u Virovitičko-podravskoj županiji s ovom pričom o čaju postat će još bolja i atraktivnija – naglasio je Josip Mikolčić iz Turističke zajednice VPŽ.

Ciljne skupine su posjetitelji s područja Slavonije, Baranje i Srijema, uključujući lokalno stanovništvo i posjetitelje iz ostalih dijelova Hrvatske, inozemne turiste, djecu predškolskog i školskog uzrasta, mlade osobe te ljubitelje prirode i odmora, a velik naglasak stavljen je na jednodnevne programe škole u prirodi za učenike osnovnih i srednjih škola, o čemu je više rekla ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Tatjana Arnold Sabo.

MG 0122

-Mi smo kao partneri na projektu zaduženi za taj edukativni dio i potrudili smo se kroz pripremu priručnika i pisanje priča o ljekovitom bilju za djecu i mlade, te pripremu bojanki i ostalih edukativnih materijala približiti smisao “Kuće čaja – oaze mira”. Proteklih tjedan dana intenzivno smo radili na edukacijama ne samo o ljekovitom bilju, već i temama koje su nama kao javnoj ustanovi koja se bavi zaštitom prirode izuzetno bitne, a to je onaj zakonski okvir za prikupljanje ljekovitog i samoniklog bilja u prirodi, ali i vezano za poljoprivredu i pčelarstvo i razvoj ekoloških oblika turizma. Naravno, nećemo samo educirati i interpretirati prirodu, već ćemo kroz razne radionice kušanja tog aromatičnog bilja podignuti edukaciju na jedan viši nivo, odnosno taj mirisni i okusni dio povezati u jednu cjelinu – zaključila je T. Arnold Sabo.

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content