Sjećanje na preko 500 nevinih ubijenih Hrvata civila i vojnika u Slatinskom Drenovcu

Kod spomen kosturnice na mjestu gdje je ubijeno oko 500 Hrvata u vrijeme 2. svjetskog rata i poraća, održana je komemoracija i sjećanje na ove nevine žrtve. Komemoraciji su nazočili načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik Mikleuša Robert Grabar te predstavnici udruga Hrvatski domobran Orahovica i Slatina. U ime obje udruge Hrvatski domobran, obratio se Miroslav Gazda te istaknuo važnost ovog okupljanja i komemoracije kao način da se ove žrtve i masakr koji je nad njima počinjen nikada ne zaborave.

– Ovo je jedina velika grobna jama u Slavoniji koja je patološki obrađena i službeno istražena i zato je njena važnost velika. Ova, kako je mi nazivamo ”jama jazovka” otkrila je masakr četnika i partizana nad nevinim civilima i vojnicima, a riječ je o 464 pronađene ljudske lubanje od kojih je preko 300 identificiranih, a svima njima je u čast napravljena ova prekrasna kapelica i osigurana kosturnica te sada prije par dana postavljena i ova staklena tabla s 301 imenom žrtava koje smo uspjeli pronaći i identificirati – rekao je Gazda.

Načelnik Alen Jurenac istaknuo kako je iznimno važno mladima ukazivati na stradavanja Hrvata te je upravo zbog toga na kosturnici postavljena i staklena ploča s imenima žrtava ubijenih na ovom mjestu.

– Ovdje je stradalo i puno više od Hrvata od one koje brojke od 464 koliko je pronađeno i zato se ti ljudi nikada ne smiju zaboraviti. Općina Čačinci nastojala je postaviti trajni spomen na sve ove žrtve koje su stradale ovdje, a u ovoj su kosturnici posmrtni ostaci naših djedova, stričeva, prijatelja naših obitelji, naši Hrvati i zato smo bili podrška gospodi Gazdi i Levaru koji su od samog početka najveći inicijatori ove priče čuvanja uspomena na poginule i ubijene Hrvate u 2. svjetskom ratu i poraću. Naš je zadatak dolaziti ovamo svake godine i prenositi istinu našim mlađim generacijama da znaju kome je posvećeno ovo spomen obilježje i tko su ovi nevini heroji, ova napisana imena na ovoj ploči te da nisu uzalud stradali – zaključio je Jurenac. Komemoracija je zaključena svetom misom u čačinačkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva koju je služio čačinački župnik, velečasni Nedeljko Androš.      

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content